Свет

Британија шаље Кијеву дронове великог домета, на лето и обука пилота за Ф-16

Нова тура војне помоћи биће испоручена током наредних месеци док се Украјина припрема да појача свој отпор на фронту
Британија шаље Кијеву дронове великог домета, на лето и обука пилота за Ф-16www.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Британија ће послати у Украјину стотине нових дронова чији је домет више од 200 километара, саопштила је тамошња влада након што је украјински председник Владимир Зеленски стигао у Уједињено Краљевство на разговоре с премијером Ришијем Сунаком.

"Премијер ће данас потврдити наставак британске набавке стотине пројектила противваздушне одбране и беспилотних ваздушних система укључујући стотине нових дронова домета преко 200 километара", наводи се у саопштењу владе које је пренео Ројтерс.

Додаје се да ће "све бити испоручено током наредних месеци, док се Украјина припрема да појача свој отпор" на фронту.

"Данас – Лондон. Велика Британија је лидер када је у питању јачање украјинских војних способности на копну и у ваздуху. Ова ће сарадња данас бити настављена. Састаћу се са својим пријатељом Ришијем и преговараћемо", објавио је Зеленски на Твитеру.

На лето и обука украјинских пилота за Ф-16

Овог лета почеће прва фаза обуке украјинских пилота у Великој Британији за управљање разним типовима авиона, док ће краљевина наставити са напорима да Оружаним снагама Украјине обезбеди борбене авионе Ф-16 које жели Кијев, саопштила је прес служба британске владе.

"Ово је одлучујући тренутак у пружању отпора Украјине ужасном агресорском рату који они нису изабрали нити подстакли. Њима је потребна стална подршка међународне заједнице… Не смемо их изневерити", рекао је премијер Риши Сунак.

Украјинске власти су више пута тражиле испоруке ловаца Ф-16. Истовремено, Кијев не верује да ће их скоро добити. Наредна офанзива Украјине ће се извести без њих, рекао је председник Владимир Зеленски, признајући да је војсци теже да се бори без западних борбених авиона.

Подсећамо, прошле недеље Велика Британија је постала прва земља која је почела да снабдева Украјину крстарећим ракетама дугог домета које ће омогућити украјинским оружаним снагама да погађају руске циљеве – трупе и центре снабдевања – дубоко иза линија фронта.

Прошле године Велика Британија је пружила војну подршку Украјини у вредности од 2,3 милијарде фунти и тиме се нашла на другом месту после Сједињених Држава по питању пружања помоћи. Власти су се обавезале да неће смањити подршку ове године. Од почетка специјалне операције, краљевина је обучила 15.000 украјинских војника на својој територији.

Зеленски се током протеклог викенда састао с немачким, француским и италијанским лидерима тражећи да се повећа војна и финансијска подршка Украјини.

image