Си Ђинпинг наредио: Убрзати модернизацију кинеске војске

Кинеске трупе треба да унапреде своје вештине кроз обуку и вежбе у реалним борбеним условима, поручио је кинески лидер

Кинески председник Си Ђинпинг, током провере Западне борбене командне зоне, наредио је да се убрза процес модернизације Народноослободилачке армије Кине, јавља агенција "Синхуа".

"Неопходно је спровести у дело идеје о стварању јаке војске у новој ери и убрзати процес модернизације оружаних снага наше земље", поручио је кинески лидер.

Како је појаснио, релевантне трансформације треба да буду спроведене "у складу са духом 20. партијског конгреса одржаног у Пекингу у октобру 2022. године".

Си Ђинпинг је указао на потребу увођења савремене опреме за унапређење борбене способности војске.

Према речима кинеског председника, кинеске трупе треба да унапреде своје вештине кроз обуку и вежбе у реалним борбеним условима.

"Војници и официри такође су дужни да посвете велику пажњу идеолошкој и политичкој обуци", нагласио је кинески председник. 

Подсетимо, Русија и Кина су недавно одржале заједничке поморске вежбе "Север/Интеракција – 2023" у Јапанском мору, током којих су заједнички одред бродова руске и кинеске морнарице одбили симулирани непријатељски ваздушни напад, саопштило је Министарство одбране Русије.

"По завршетку, руски и кинески ратни бродови су кренули ка Владивостоку", рекао је портпарол руске Пацифичке флоте, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, вежбе су имале за циљ јачање поморске сарадње Русије и Кине и одржавање стабилности и мира у азијско-пацифичком региону.

Он је казао да је изведено око 20 борбених вежби, укључујући вежбе гађања различитих циљева.