Свет

АФД изабрао кандидата за изборе у ЕУ: Желе да ојачају евроскептичне групе у Европском парламенту

Максимилијан Крах, који је добио највише гласова делегата, рекао је да се странка неће прилагођавати мање тврдим ставовима како би привукла више гласача или формирала коалиције
АФД изабрао кандидата за изборе у ЕУ: Желе да ојачају евроскептичне групе у Европском парламентуwww.globallookpress.com © © Carsten Koall

Странка Алтернатива за Немачку (АФД), чија популарност у овој земљи све више расте, изабрала је посланика Европског парламента Максимилијана Краха као свог водећег кандидата за изборе за ЕП следеће године, пренео је "Политико".

Више од 65 одсто од 600 делегата АФД-а на страначком скупу у Магдебургу гласало је за Краха као свог кандидата за европске изборе који ће бити одржани од 6. до 9. јуна следеће године.

У говору у Магдебургу, Крах је рекао да се АФД, који како се наводи у тексту заступа анти-миграционе ставове, оспорава климатске промене, гаји наклоност према Русији и дубоки евроскептицизам, неће прилагођавати мање тврдим ставовима како би привукао више гласача или формирао коалиције.

Крах је члан Европског парламента од 2019, у којем је члан одбора за трговину и делегације за односе са САД, а раније ове године оптужен је за могућу злоупотребу уговора, што је Крах негирао, али је случај прослеђен европској Канцеларији јавног тужиоца, пише "Политико".  

Делегати на страначком скупу у Магдебургу, такође су подржали одлуку да се АФД званично придружи десничарској евроскептичној групи Идентитет и демократија (ИД) у Европском парламенту.

Крах је то назвао правим и логичним кораком и додао да жели да група постане довољно јака како би њен глас могао да се чује и како би се спречило да против ње праве заштитне коридоре. Тиме је вероватно мислио на одлуку владајућих странака на претходним изборима у ЕУ 2019. године да се успостави коалиција која би забранила да десничарски посланици буду на руководећим местима у ЕП.

Како се додаје, Крах је свој говор углавном посветио националним питањима попут повећања зарада радницима, али је оптужио ЕУ да се превише меша у унутрашња питања земаља чланица.

Подсећа се да је популарност АФД-а последњих месеци значајно порасла и да је странка према истраживањима на другом месту по популарности међу немачким партијама са 20 одсто подршке испитаника.  

Потпредседница АФД-а Алис Ведел рекла је на скупу у недељу да ће странка наставити да се развија у сусрет изборима у ЕУ и регионалним у источним немачким државама.

Говорећи о политици ЕУ, она је рекла да њена странка жели да претвори ЕУ у тврђаву против миграната како би заштитила "нашу отаџбину". Оптужила је ЕУ да је недемократска и заложила се за заједнички став деснице за "Европу састављену од домовина" и враћању надлежности ЕУ националним владама у којима седе изабрани представници народа, како је навела.

Преговори једино исправно решење за рат у Украјини

Једна од водећих политичарки АфД и посланица странке у Бундестагу, Беатрикс фон Шторх, поводом конгреса странке дала је интервју за "Дојче веле".

Она је у интервјуу рекла да је тренутна полупарност њене партије (нешто више од 20 одсто испитаних би на изборима гласало за њу) између осталог последица разочарања грађана радом других странака.

Упитана за екстремисте у редовима АфД, она је рекла да у странци "постоје проблеми и да нико не тврди да није тако", али да "то није проблем АфД", већ да "је Немачкој потребна друкчија усмереност политике да би напредовала".

Када је реч о руској инвазији на Украјину, она каже да се њена странка "залаже за мировне преговоре те да треба да ради дипломатија а не оружје".

"Ми не сматрамо да испоруке оружја Украјини подржавају мир", нагласила је, додајући да мисли како у начелу сви хоће мир, али да се ту ради о углу гледањана проблем.

"Превише криминалних" илегално усељених миграната

Фон Шторх је негирала да је њена странка превише блиска руским званичницима: "Неки представници наше странке су разговарали са њима. И мислим да је то исправно."

На питање новинара о имиграцији, Беатрикс фон Шторх је рекла да Немачка не може да без даљњег прими још неколико милиона имиграната, и да њена странка прави разлику између две врсте имиграната: оних који су добро интегрисани у друштво и дају свој допринос немачкој држави јер у томе виде и свој интерес, и оних који су илегално у овој земљи и понашају се криминално.

"Нико не каже да се сваки мигрант који је илегално дошао у Немачку" криминалан, али "таквих" ипак "има превише". То према њеним речима грађани виде, а друге странке, како је додала, углавном не занима шта грађани мисле.

 

image