Свет

Фон дер Лајен на Филипинима: ЕУ забринута због тензија у Индо-пацифику

Председница ЕК је поновила да ЕУ признаје одлуку суда УН која, као каже, "поништава кинеске територијалне претензије на Јужно кинеско море, базиран на историјским основама, а коју је Кина одбацила као лажну и којој пркоси"
Фон дер Лајен на Филипинима:  ЕУ забринута због тензија у Индо-пацифику© Eloisa Lopez/Pool Photo via Tanjug/AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен потврдила је европско признање одлуке суда УН из 2016. којом се не признају наводни експанзивни захтеви Кине у Јужном кинеском мору и нагласила да Европа неће толерисати "агресију у Украјини или на Индо-Пацифику".

Она је током званичне посете Филипинима, прве на највишем нивоу у скоро 60 година односа ЕУ са том земљом, истакла да је ЕУ спремна да појача сарадњу са Филипинима како би подстакла регионалну поморску безбедност "дељењем информација, проценом претњи и јачањем филипинске обалске страже", преноси АП.

Говорећи на заједничкој конференцији за медије са филипинским председником Фердинандом Маркосом Јуниором, Фон дер Лајен је нагласила потребу за безбедносном сарадњом, наводећи као пример "руску инвазију на Украјину", која је показала колико су ауторитарни лидери спремни да делују на своје претње".

"Због тога Европа подржава храбру борбу Украјине против агресора јер се нелегална употреба силе не може толерисати, ни у Украјини, ни у Индо-Пацифику. Безбедност у Европи и безбедност у Индо-Пацифику су недељиве. Изазови поретку заснованом на правилима у нашем међусобно повезаном свету утичу на све нас, због чега смо забринути због растућих тензија у Индо-Пацифику'', рекла је Фон дер Лајен.

Председница ЕК је поновила да ЕУ признаје одлуку суда УН која, као каже, "поништава кинеске територијалне претензије на Јужно кинеско море, базиран на историјским основама, а коју је Кина одбацила као лажну и којој пркоси".

АП подсећа да је Кина такође "упозорила САД и њихове савезнике да се не мешају у, чисто азијски спор".

Агенција оцењује да посета Фон дер Лајен долази у тренутку када ЕУ процењује да ли да прошири посебне трговинске подстицаје за Манилу, укључујући смањене царине за широк спектар производа.

Трговински подстицаји Европске уније у оквиру такозване Генерализоване шеме преференцијала за Филипине и седам других земаља у развоју заснивају се на њиховом придржавању више од двадесетак међународних конвенција о људским и радничким правима, заштити животне средине и добром управљању.

image