Свет

Сунак у потрази за нафтом и гасом: Најавио издавање стотине нових дозвола за њихову експлоатацију

Чак и кад будемо достигли нулту емисију 2050, четвртина наших енергетских потреба задовољаваће се из нафте и гаса, рекао је премијер Риши Сунак
Сунак у потрази за нафтом и гасом: Најавио издавање стотине нових дозвола за њихову експлоатацијуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Jörg&Nicole Krauthöfer

Велика Британија доделиће стотине нових дозвола за експлоатацију нафте и гаса у Северном мору док влада премијера Ришија Сунака наставља да се ослања на фосилна горива у својој енергетској стратегији, пише "Политико".

Британски премијер рекао је да ће издавање нових дозвола ојачати енергетску безбедност и створити нова радна места, као и простор за коришћење и складиштење угљеника, али је најава одмах наишла на критике зелених.

Очекује се да ће прва дозвола бити издата на јесен, а требало би да их буде издато укупно више од 100.

"Чак и кад будемо достигли нулту емисију 2050, четвртина наших енергетских потреба задовољаваће се из нафте и гаса. Али има оних који би радије да они долазе из непријатељских држава, него из домаћег окружења", рекао је Сунак.

Одобравање нових лиценци за нафту и гас продубиће политичке поделе између владе и опозиционе Лабуристичке партије, која не подржава давање дозвола за нова нафтна и гасна поља, наводи се у тексту. Лабуристи су, међутим, нагласили да постојеће лиценце неће бити одузете.

Министар за нуклеарну енергију и мреже Ендрју Боуви рекао је за "Скајњуз" да се неће извињавати због посвећености конзервативаца будућности Северног мора, као и да се у препорукама Комитета за климатске промене препознаје да ће нафта и гас играти значајну улогу у будућим декадама.

Како се наводи, комитет је у јунском извештају навео да ће Британији и даље бити потребни нафта и гас, али да то "не оправдава развој нових поља у Северном мору".

Посланик конзервативаца Крис Скидмор који је водио истраживања о стратегијама нулте емисије за британску владу, упозорио је да су дешавања око Северног мора "погрешна одлука у погрешно време", када остатак света доживљава рекордне топлотне таласе.

"То је на погрешној страни будуће економије која ће бити заснована на обновљивим изворима енергије и зеленој индустрији, а не на фосилним горивима. И на погрешној страни историје која неће благонаклоно гледати на одлуку донету данас", уверен је Скидмор.

Велика Британија је почетком јануара обуставила увоз течног нафтног гаса (TНГ) из Русије, а Лондон је ову меру донео као део одговора "на илегалну инвазију на Украјину".

image