Свет

Невоља на помолу: Холандија због земљотреса укида највеће гасно поље у Европи

Стотине земљотреса загорчавале су живот локалном становништву, али потез владе Холандије могао би да, ограничавањем снабдевања гасом, намучи много више људи - читав остатак континента
Невоља на помолу: Холандија због земљотреса укида највеће гасно поље у Европи© Cris Toala Olivares/Getty Images

Холандска влада спремна је да у октобру трајно затвори највеће у Европи, али ипак проблематично гасно поље Гронинген, што би, према процени "Блумберга", могло да већ за наредну зиму ограничи европско снабдевање.

Дан "Д" када би ово налазиште могло да буде угашено требало би да буде 1. октобар, тврде анонимни извори овог медија, док портпарол холандског државног секретара за рударство најављује да ће званичну одлуку донети влада крајем месеца.

Ово гасно поље било је кључни извор за већи део Западне Европе, али и окосница холандских јавних финансија, још од почетка експлоатације 1963. године.

Ипак, налазиште је било извор огромног незадовољства локалног становништва од како су стотине земљотреса магнитуде до 3,6 степени оштетиле хиљаде домова у том крају земље.

План за гашење поља постао је конкретнији свега неколико дана након што је премијер Марк Руте за длаку преживео гласање о поверењу свог министарског кабинета. Раније ове године, холандска влада се обавезала да ће потрошити укупно 22 милијарде евра у периоду од 30 година за обештећење становницима Гронингена.

Од приближно 327.000 домова у региону, најмање 127.000 пријавило је неку штету, према Институту за рударска оштећења Гронингена. Више од 3.300 зграда је срушено у овој области од 2012. године јер су их земљотреси учинили небезбедним.

Влада је раније саопштила да поље планира да затвори најкасније до октобра 2024. у зависности од "геополитичке ситуације". 

Могло би да се деси и да се гасне бушотине демонтирају тако што ће бити напуњене бетоном следеће године, тврде "Блумбергови" извори.

Поље сада ради на минималном нивоу, а до са њега бити извађено максимално 2,8 милијарди кубних метара гаса.

Одлука о затварању није потпуно неопозива, кажу саговорници овог медија. Ако дође до још једне енергетске кризе или веома хладне зиме, биће потребно око две недеље да се бунари поново отворе, а то влади даје довољно времена да у зависности од временске прогнозе поништи своју одлуку.

image