Свет

"Чему ово служи, а уз то и не ради": Неславна сага британских дронова "стражар"

Пад једног примерка "стражара" у новембру 2022. године, о којем је јавност сазнала тек сада, довела је у питање цену и ефикасност пројекта који су до сада већ навелико превазишли комерцијални дронови какве за извиђање користе руска и украјинска војска
"Чему ово служи, а уз то и не ради": Неславна сага британских дронова "стражар"Getty © Matt Cardy/Getty Images

Пад британског дрона "стражар" ("Watchkeeper") у новембру 2022. године, а за који је јавност сазнала тек сад, довео је у питање сврху ових дронова у британској војсци пошто им се срушио сваки седми примерак, пише "Телеграф".

Активиста против дронова Крис Коул, чија је организација "Ратови дронова" раскринкала пад "стражара" до којег је дошло у новембру, каже да треба поставити "озбиљна питања" о односу цене и квалитета који овај програм британске војске пружа.

Пројекат који је представљен као "исплативo" решење за војску коштао 800 милиона фунти 2005. године, када је поручен, испоставио се више од пола милијарде фунти скупљим, пише британски лист.

Поврх тога, стручњаци указују да су се неупоредиво јефтинији, мали комерцијални дронови у руско-украјинском сукобу показали ефикаснијим у улози за коју је "стражар" развијен, односно навођење артиљеријских удара, поготово што војни извори кажу да је "стражар" ефикасан само у савршеним временским условима.

Британски министар одбране владе у сенци Лук Полард оптужио је своје колеге конзервативце да су покушали да заташкају случај пада "стражара" у новембру.

"С обзиром на то да је од 2014. године пало осам 'стражара', озбиљно је забрињавајуће то што су министри прикрили последњу несрећу и нису успели да извуку поуке из претходних грешака како би се осигурало да ови дронови могу да чувају Британију док се претње повећавају", каже лабуристички политичар.

"Телеграф" напомиње да је "стражар" развијен током инвазије на Авганистан и да није узимао у обзир непријатељске ПВО системе које Талибани нису имали. Међутим, британски лист истиче да адекватан непријатељ није ни био потребан да би се "стражари" уништавали, пошто се ниједан од падова у протеклих девет година није догодио на бојном пољу.

Френсис Туса, уредник билтена "Дифенс аналајзис" шаљиво констатује да је за 1,35 милијарди фунти, колико је потрошено на пројекат "стражара", британска влада могла купити 270.000 комерцијалних дронова за извиђање какве користе руска и украјинска војска.

image