Свет

Си-Ен-Ен открио наводне детаље о украјинским дроновима којима је извршен напад на Кримски мост

Амерички медиј описује дронове као пловила дужине пет метара и тежине до 1.000 кг, са експлозивном носивошћу до 300 кг, дометом од 800 км и максималном брзином од 80 км/х
Си-Ен-Ен открио наводне детаље о украјинским дроновима којима је извршен напад на Кримски мост© Скриншот/Твитер/CNN

Си-Ен-Ен тврди да су његови новинари добили увид у тајни украјински поморски објекат који је коришћен за припреме за напад поморским дроном на Кримски мост раније овог месеца, у којем су убијена два цивила.

Украјински званичници су учинили све како би прикрили детаље о том објекту, а за који су тврдили да се налази на обали "тајног језера", преноси амерички медиј. Међутим, репортерима Си-Ен-Ена је наводно ипак било дозвољено да снимају морске дронове.

Произвођач тих дронова, који је затражио да остане анониман, рекао је за амерички медиј да су радови на дроновима почели тек након ескалације сукоба у фебруару 2022. године, додавши да их је дизајнирао и произвео Кијев. 

Си-Ен-Ен описује дронове као пловила дужине пет метара и тежине до 1.000 кг, са експлозивном носивошћу до 300 кг, дометом од 800 км и максималном брзином од 80 км/х.

Дронови, како се наводи, омогућавају Украјинцима да нападају и шпијунирају Русе у Црном мору и на полуострву Крим.

Извори за Си-Ен-Ен тврде да је Кијев користио те дронове за нападе на Кримски мост раније овог месеца, као и на Севастопољ, иначе кључну базу руске црноморске флоте, у октобру прошле године.

Амерички медиј је такође поделио снимак који је забележила камера са једне од морских дронова док је покушавала да се приближи нечему што је изгледало као руски ратни брод под обилном паљбом.

Министарство одбране у Москви је тада саопштило да је Кијев покушао да изведе терористички напад на Црномоску флоту, што је резултирало мањом штетом на једном рибарском броду.

Раније овог месеца, Украјински напад дроном на Кримски мост оштетио је део коловоза и убио брачни пар из Русије, ранивши њихову ћерку. Председник Владимир Путин назвао је напад бруталним и бесмисленим из војне перспективе јер се инфраструктура више не користи за транспорт борбене опреме.

Као одговор на инцидент, Москва је интензивирала ракетне ударе на украјинске војне објекте у Одеси, укључујући оне који се користе за производњу и складиштење поморских дронова.

image