Свет

И Боливија хоће у БРИКС

Знамо да је то дуг процес, али на добром смо путу и ​​напорно радимо за нашу земљу, поручио је министар спољних послова Јужноамеричке Републике Рохелио Маита
И Боливија хоће у БРИКСGetty © Photo by Javier Mamani/Getty Images

Боливијски председник Луис Арсе званично је објавио жељу те земље да се придружи БРИКС-у, саопштио је данас министар спољних послова Јужноамеричке Републике Рохелио Маита.

"Желимо да објавимо да је 12. јуна 2023. председник Арсе званично саопштио жељу Боливије да се придружи БРИКС-у. Посвећени смо одрживом и свеобухватном развоју, јачањем сарадње са овим економијама у успону", написао је Маита на Твитеру.

Према његовим речима, Боливија је о својој одлуци већ разговарала са свих пет чланица БРИКС-а.

"Знамо да је то дуг процес, али на добром смо путу и ​​напорно радимо за нашу земљу", додао је.

Маита је нагласио и да ће боливијски председник учествовати на самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Јоханесбургу од 22. до 24. августа.

Претходно је председник Венецуеле Николас Мадуро саопштио да је Каракас поднео захтев за улазак у БРИКС и да се нада позитивној одлуци о пријему у ову организацију.

"Венецуела је послала предлог за улазак у БРИКС, надамо се да ће овај предлог бити позитивно размотрен. Очекујемо позитиван одговор Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке, како би пре или касније наша земља постала чланица те организације", рекао је Мадуро у ауторском програму канала Венезолана де Телевисион "Са Мадуром".

Наиме, раније је званичник блока задужен за међународну сарадњу БРИКС-а Анил Суклал саопштио да око 30 држава тренутно показује интересовање за придруживање том економском блоку, а да су неке од њих поднеле званичне пријаве, укључујући Алжир, Бангладеш, Египат и Етиопију. 

Индијски лист "Бизнес стандард", позивајући се на сопствене изворе, објавио је да ће пет земаља бити примљено у БРИКС на предстојећем самиту: Аргентина, Египат, Индонезија, Уједињени Арапски Емирати и Саудијска Арабија.

БРИКС окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.

Јужна Африка је раније ове године преузела председавање БРИКС-у од Кине, које ће трајати до краја 2023.

image