Свет

Уочи самита БРИКС-а: Колики је страх Запада од земаља у развоју?

Самит у Јужној Африци омогућиће целом свету да види снагу БРИКС-а, сматра Ванг Леи, директор Центра за сарадњу земаља на Пекиншком универзитету
Уочи самита БРИКС-а: Колики је страх Запада од земаља у развоју?www.globallookpress.com © Zhang Yudong

Највиши званичници задужени за националну безбедност и високе дипломате из БРИКС-а и земаља у развоју окупили су се у Јоханесбургу, у Јужној Африци, на тродневном састанку како би разменили мишљења о бројним темама, укључујући и конфликт Русије и Украјине, као и друга питања глобалне безбедности, за која аналитичари кажу да ће послужити као политичка припрема за самит лидера у августу, пише кинески "Глобал тајмс".

Састанак ће трајати до среде, а председаваће му Сиднеј Муфамади, саветник председника Јужне Африке Рамафозе. Ово је део низа састанака БРИКС-а, који ће се одржавати од 22. до 24. августа, уочи самита БРИКС-а у Јужној Африци.

Ванг Ји, директор Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) и члан Политичког бироа, присуствује 13. састанку саветника за националну безбедност и високих представника БРИКС-а за безбедност, који се одржава од 24. до 25. јула, саопштило је кинеско министарство.

Састанку присуствују и други високи званичници за националну безбедност из земаља БРИКС-а, укључујући секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева, секретара Врховног савета за националну безбедност Ирана Али Акбара Ахмадијана или индијског саветника за националну безбедност Аџита Довала, пренели су медији.

Промоција глобалног мира и мултилатерализма

Састанак саветника за националну безбедност БРИКС-а је важна платформа за остваривање политичке и безбедносне сарадње.

Тродневни састанак ће помоћи земљама БРИКС-а да координирају ставове о главним питањима глобалне безбедности, практикују истински мултилатерализам и промовишу глобални мир, изјавио је за "Глобал тајмс" Фенг Сингке, генерални секретар Светског финансијског форума и директор Центра за БРИКС и глобално управљање.

Теме традиционалне и нетрадиционалне безбедносне претње, украјинске кризе, антитероризам и сајбер безбедност наћи ће се високо на дневном реду самита, додао је Фенг.

"Сукоб између Русије и Украјине се наставља више од годину дана и цела међународна заједница то снажно осећа. Промовисање стабилног и мирног развоја постало је главна тема за сваку земљу", рекао је за "Глобал тајмс" Ванг Леи, директор Центра за сарадњу земаља БРИКС-а на Пекиншком универзитету.

Последњих месеци, питање да ли ће руски председник Владимир Путин лично присуствовати самиту, због налога за хапшење који је расписао Међународни кривични суд услед сукоба у Украјини, доминирао је извештајима западних медија о самиту БРИКС-а, које су неки стручњаци критиковали као покушај да скрену дискусију са зацртане агенде.

Нереално је очекивати да земље БРИКС-а пронађу темељно решење украјинске кризе, али би могле да потраже нове начине да промовишу комуникацију у оквиру безбедносне иницијативе, рекао је Жу Тијансијанг, директор Института за спољне односе Истраживачког института БРИКС на Универзитета за међународне студије Сечуан.

Друга питања, укључујући безбедност нуклеарног оружја, хране и енергије, такође ће бити покривена на тродневном састанку, имајући посебно у виду ланчани ефекат изазван кризом у Украјини, рекао је експерт.

Двадесет земаља жели да се прикључи БРИКС-у

Шире теме које су обрађене на састанцима БРИКС-а, као и све веће интересовање великог броја земаља за придруживање овој организацији, наглашавају све већу улогу коју овај форум има у глобалном управљању, сматрају аналитичари, напомињући да би овогодишњи самит у Јужној Африци могао означити прекретницу у развоју мултилатералних механизама.

Овогодишњи самит привукао је велику пажњу, јер је то први оф-лајн скуп лидера БРИКС-а у последње три године, рекао је Ванг за "Глобал тајмс".

Јужна Африка је на самит позвала шефове свих држава Африке, на којима ће се разговарати о начинима сарадње између земаља БРИКС-а и афричких земаља, како би помогле овом континенту да оствари снажнији економски раст, рекао је један високи јужноафрички званичник, пренела је новинска агенција Синхуа.

Већа пажња ће се обраћати на то како подстаћи сарадњу између БРИКС-а и афричких земаља, посебно у области пословања и трговине, укључујући начин на који земље БРИКС-а могу да помогну у спровођењу споразума о слободној трговини и како земље у развоју могу постићи друштвени и економски развој у ери после ковида, рекао је Ванг.

Око 20 земаља из целог света пријавило се за придруживање БРИКС-у, кога тренутно чини пет држава, а исто толико других земаља је изразило интересовање за придруживање, рекао је у четвртак амбасадор Јужне Африке за Азију и БРИКС Анил Соклал.

БРИКС не жели да буде противтежа Западу

Очекује се да ће разговори о проширењу БРИКС-а у наредна два дана бити високо на дневном реду. Све више земаља, посебно земаља у развоју, постаје разочарано због злоупотребе тренутног међународног система управљања од стране САД и неких западних земаља у хегемонистичке сврхе, тврде аналитичари.

Огромна привлачност БРИКС-а лежи у изградњи консензуса, због чега велики број земаља жели да му се придружи, како би заједнички радиле на решавању проблема, што забрињава САД и неке западне земље.

Механизам БРИКС-а фокусиран је на сарадњу међу земљама у развоју, а не на стварање конфронтација, због чега је добио подршку земаља у развоју, које су постале жртве геополитичких и идеолошких игара.

БРИКС никада није имао намеру да буде противтежа Западу, нити ће окупљати мале клике. Реч је о страху Запада од земаља у развоју, које траже своје право да говоре о међународним пословима, додао је Фенг.

Овај експерт је напоменуо да ће самит у Јужној Африци омогућити целом свету да види "снагу БРИКС-а", при чему ће се земље у развоју фокусирати на унапређење економског развоја и подстицање трговинске и финансијске сарадње, како би дале већи допринос глобалном просперитету.

image