Свет

Инвестициони гигант "БлекРок" на удару Конгреса: Помажу у развоју "непријатељских" кинеских фирми

Пензиони фондови Американаца наводно помажу развој кинеских компанија за које САД тврде да крше људска права и угрожавају њихову безбедност
Инвестициони гигант "БлекРок" на удару Конгреса: Помажу у развоју "непријатељских" кинеских фирмиGetty © Andrew Burton / Staff

Конгресни комитет истражује највећег светског менаџера имовине и врхунског састављача индекса берзе због омогућавања америчких улагања у кинеске компаније које је америчка влада оптужила за јачање кинеске војске и кршење људских права.

Комисија Представничког дома за Комунистичку партију Кине обавестила је "БлекРок" и МСЦИ да се њихове активности истражују, пише "Волстрит џорнал" позивајући се на обавештења у која је имао увид.

Иако комитет нема овлашћења за доношење закона, он има овлашћења за издавање судских позива и добио је двостраначку подршку за своје иницијативе. Циљ истраге је да се прикупе чињенице које би могле да утичу на политику САД у Кини, укључујући и токове америчког капитала.

Комисија је обавестила компаније да њихове активности финансирају више од 60 кинеских компанија које су америчке агенције издвојиле као проблематичне из безбедносних разлога или због људских права.

Усмеравајући "масовне токове америчког капитала" у такве кинеске ентитете, америчке фирме "погоршавају већ значајну претњу по националну безбедност и подривају америчке вредности", наводи се у писмима.

Кроз пет фондова, "БлекРок" је уложио више од 429 милиона долара у такве кинеске компаније, утврдио је панел.

"БлекРок" управља имовином од више од девет билиона долара и милиони Американаца му поверавају своју уштеђевину. Компанија је у саопштењу навела да је сарађује са комитетом. "Већина инвестиција наших клијената у Кини је преко индексних фондова, а ми смо један од 16 менаџера имовине који тренутно заступају америчке индексне фондове који инвестирају у кинеске компаније", наводе из "БлекРока".

МСЦИ барата са хартијама од вредности које многи инвеститори користе као основу за своје портфеље. Процењује се да је вредност њихове имовине више од 13 билиона долара.

Комитет за Кину, који је основан ове године, све више циља на улогу америчких компанија и финансијских институција у подстицању успона Кине.

Прошле недеље, Сенат се у начелу договорио о предлогу закона који би захтевао од одређених америчких субјеката да обавесте Министарство финансија о улагањима у осетљиве технологије у "непријатељским" земљама као што је Кина. Лобирање пословне заједнице до сада је успевало да спречи покушаје да се преиспитају или блокирају такве инвестиције.

Комитет илуструје промену у ставу Вашингтона који је некада подржавао пословне везе САД са Кином, али сада неке инвестиције виде као супротне интересима САД.

image