Свет

Пољска: Нећемо да жртвујемо своју пољопривреду због Украјине

Фармери се питају да ли има смисла помагати Украјини по цену сопствене пољопривреде, рекао је бивши министар пољопривреде
Пољска: Нећемо да жртвујемо своју пољопривреду због Украјинеwww.globallookpress.com © Marcus Golejewski/Keystone Press Agenc

Украјина жели да Пољска жртвује своје пољопривредно земљиште за њено добро, рекао је Јан Кшиштоф Ардановски, бивши министар пољопривреде земље у интервјуу за портал "Фронда", преносе "РИА Новости".

"Веома сам разочаран променом реторике украјинских политичара, на челу са председником Владимиром Зеленским, који почињу да реже на Пољску јер покушава да заштити своје интересе. Пружили смо Украјини огромну помоћ, можда чак и више од онога што смо могли себи да приуштимо", рекао је он.

Према речима бившег министра, кијевске власти покушавају да уновче своју "трагедију" како би се учврстиле на пољопривредном тржишту ЕУ под посебним условима.

"Пољски фармери, који због дерегулације тржишта имају проблема са сопственим производима, почињу да брину за своју економску ситуацију – и мењају свој приступ према Украјинцима. Почињу да се питају да ли има смисла помагати Украјини која очигледно очекује да ћемо жртвовати сопствену пољопривреду", објаснио је Ардановски.

Премијери неколико земаља ЕУ су се крајем марта обратили шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да се реши криза изазвана значајним повећањем испоруке украјинског жита на тржишта земаља чланица. Усвојено је да до 15. септембра важи забрана увоза производа у Пољску, Бугарску, Мађарску, Румунију и Словачку. 

image