Економија

Продужава се забрана увоза жита из Украјине: Пољска добила нацрт регулације Европске комисије

Европска унија је од 2. маја увела рестрикције на увоз украјинског жита, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета да би олакшала ситуацију у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој, где постоји тржишни вишак ових производа
Продужава се забрана увоза жита из Украјине: Пољска добила нацрт регулације Европске комисијеGetty © Alexey Furman

Пољски министар пољопривреде Роберт Телус саопштио је данас да је добио нацрт регулације Европске комисије (ЕК) којом се продужава забрана увоза украјинског жита до 15. септембра.

"Добили смо нацрт нове регулације којом се забрањује увоз четири врсте производа у пет земаља", твитивао је Телус, преноси Ројтерс.

Он је прецизирао да према нацрту забрана увоза треба да траје до 15. септембра.

"Ово је нацрт, али надам се да ће сутра ступити на снагу", додао је Телус.

Европска унија је од 2. маја увела рестрикције на увоз украјинског жита, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета да би олакшала ситуацију у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој, где постоји тржишни вишак ових производа.

Рестрикције истичу данас, а ове земље су тражиле да ограничења буду продужена да би на тај начин заштитиле домаћу производњу.

Председник Украјине Володимир Зеленски је у четвртак током разговора са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен позвао на безусловно укидање свих ограничења на увоз пољопривредних производа из Украјине, подсећа британска агенција.

image