Свет

Премијер Нигера тражи помоћ међународне заједнице; Борељ: Евакуација

Ово је катастрофа. Нигер је крхка земља, рекао је премијер Нигера
Премијер Нигера тражи помоћ међународне заједнице; Борељ: Евакуација© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Премијер Нигера Ахмуду Махамаду, који је остао заробљен у Француској након прошлонедељног војног пуча у Нигеру, затражио је данас помоћ међународне заједнице у решавању кризе у његовој земљи, истичући да је то кључно за одбрану демократије у западној Африци.

"Ово је катастрофа. Нигер је крхка земља. То је земља у којој скоро четири милиона људи нема редован приступ храни. То је земља са 300.000 избеглица и исто толико интерно расељених особа", рекао је Махамаду у интервјуу за АП, преноси Танјуг.

Он је указао да је државни удар у Нигеру уследио након три слична догађаја у Буркини Фасо, Малију и Гвинеји.

"Ако се потврди четврти државни удар, у опасности је цела демократија у западној Африци јер нема разлога зашто онда не би требало да дође и до петог, а после петог, и до шестог", поручио је премијер Нигера.

Он је напоменуо да је за земље чланице Економске заједнице држава западне Африке (ЕCОWАС) то питање опстанка, а да је за међународну заједницу питање кредибилитета.

"Нигер мора да остане демократа држава", рекао је Махамаду.

Како је додао жели да остане оптимиста када је реч о могућности да се Нигер врати демократији и избегне војну интервенцију ЕCОWАС.

Премијер Нигера је навео да је у контакту са председником Мохамедом Базумом, наводећи да је Базум "сигурно талац", али да је "доброг расположења" и "спреман да се суочи са ситуацијом".

Границе Нигера затворене су за комерцијалне летове откако су војни официри прошле среде збацили председника Базума и његову демократски изабрану влада.

ЕУ евакуише своје грађане из Нигера због државног удара

Европска унија одлучила је да евакуише своје грађане са територије Нигера због пуча који се догодио у тој земљи, изјавио је у уторак дипломата ЕУ Жозеп Борељ.

"Такође смо донели одлуку о репатријацији европских имиграната и у процесу смо спровођења ове операције", написао је он на свом блогу, преносе "РИА новости".

Борељ је додао да ће тимови Европске комисије за хуманитарну помоћ наставити свој рад у Нигеру на ублажавању ефеката пуча.

image