Свет

Буркина Фасо и Мали: Војну интервенцију у Нигеру сматраћемо објавом рата

Владе две земље упозориле су на "катастрофалне последице" војне интервенције у Нигеру, која би могла "дестабилизовати цео регион, као што је био случај са унилатералном интервенцијом НАТО-а у Либији"
Буркина Фасо и Мали: Војну интервенцију у Нигеру сматраћемо објавом рата© TANJUG/AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Било какво мешање употребом силе у Нигеру сматраће се објавом рата Буркини Фасо и Малију, наводи се у заједничком саопштењу прелазних влада ове две државе, преносе "РИА Новости".

"Прелазне владе Буркине Фасо и Малија упозоравају да ће свака војна интервенција против Нигера представљати објаву рата овим двема државама", наводи се у саопштењу.

Наиме, владе двеју земаља упозориле су на "катастрофалне последице" војне интервенције у Нигеру, која би могла "дестабилизовати цео регион, као што је био случај са унилатералном интервенцијом НАТО-а у Либији".

Осим тога, владе ових земаља су запретиле да ће се повући из Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС). 

Раније је та организација дала Нигеру недељу дана да врати председника Мохамеда Базума на власт, претећи да ће употребити "све мере", укључујући и војне.

Буркина Фасо и Мали изразили су солидарност са народом Нигера, који је одлучио да преузме судбину у своје руке. Земље су осудиле "упорност" у увођењу санкција ЕКОВАС-а и Западноафричке економске и монетарне уније (УЕМОА) Нигеру, одбијајући да их испоштују.

У међувремену, Гвинеја је прва држава која се огласила у знак подршке новим властима у Нигеру, рекавши да од њих очекује гаранције стабилности и хармоније у земљи.

"Санкције на које позива ЕКОВАС, укључујући војну интервенцију, не могу бити решење тренутног проблема, али могу довести до хуманитарне катастрофе, последица која може ићи ван граница Нигера", саопштили су.

Подсетимо, побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварању граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија.

Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдулрамхан Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума.

У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

У међувремену, Економска заједница држава Западне Африке (ЕКОВАС), која обухвата 15 земаља региона, затражила је од учесника војног пуча у Нигеру да у року од недељу дана ослободе председника Мохамеда Базума и врате земљу у уставне оквире, запретивши војном интервенцијом.

image