Свет

Маск на удару украјинских критика: Саботира нас блокадом "Старлинка"

Упркос томе што Маскова мрежа сателита сме да се користи само у мирнодопске сврхе, Кијев преко "Старлинка" контролише дронове којима напада руске циљеве
Маск на удару украјинских критика: Саботира нас блокадом "Старлинка"© Tanjug/Telegram Channel of Odesa Region Governor Oleh Kiper via AP

Украјина је била принуђена да прекине неколико планираних напада дроновима на руске циљеве након што је Илон Маск одбио да им одобри приступ сателитској мрежи "Старлинк".

Кијев је недавно планирао да дроновима нападне брод руске морнарице у црноморској бази на Криму. Међутим, 52-годишњи извршни директор "Спејсекса" одбио је да омогући украјинској војсци да користи његову мрежу "Старлинк" због чега је напад обустављен, пише "Њујорк тајмс".

Одмах потом, начелник украјинске војске Валериј Залужни наводно је контактирао начелника Генералштаба војске САД, генерала Марка Милија и оптужио Маска да је саботирао њихов план, што је, како је рекао, "забрињавајуће понашање".

Милијардер, који је још на почетку Специјалне војне операције понудио украјинским снагама своју мрежу сателита, од самог почетка је тврдио да је његова технологија намењена "искључиво у мирнодопске сврхе".

Најновија контроверза око употребе "Старлинка" за потребе украјинске офанзивне уследила је пошто је Гвин Шотвел, председница "Спејсекса" у фебруару званично објавила да компанија ограничава украјинску употребу "Старлинка" у војне сврхе.

Шотвел је подсетила да "Старлинк" може да се користи само за стандардне комуникације и у хуманитарне сврхе, као што је повезивање породица и болница. Маскови сателити тако су омогућили Украјинцима безбедан и независан приступ интернету.

"'Старлинк' није дизајниран нити намењен за употребу у офанзивним или одбрамбеним борбама или у другим сличним крајњим употребама", наводе из "Старлинка".

Упркос томе, украјинска војска је игнорисала ово упозорење и искористила технологију за комуникацију и пилотирање дроновима који нападају руске циљеве, од војних до инфраструктурних.

image