Свет

Си-ЕН-ЕН: Маск Украјинцима искључио "Старлинк"

Обистинила се страховања Украјинаца да би њене трупе могле да изгубе приступ интернет услугама Илона Маска
Си-ЕН-ЕН: Маск Украјинцима искључио "Старлинк"www.globallookpress.com © imago stock&people via www.imago/www.imago-images.de

Више од 1300 сателитских терминала "Старлинка", које користе украјинске оружане снаге, су искључене, преноси Си-Ен-Ен.

Тиме су се обистинила страховања Украјине да би њене трупе могле да изгубе приступ интернет услугама Илона Маска, продубљена још прошле недеље након што је из два извора потврђена ова информација. 

Си-Ен-Ен је у септембру известио да је компанија "Спејс Икс" послала писмо Пентагону у којем тврди да је компанија потрошила безмало 100 милиона долара на финансирање "Старлинка" у Украјини и да више није у могућности то да ради, те да је тражила од Министарства одбране САД да већи део финансирања узме на себе.

Неколико дана након извештаја Си-Ен-Ена, Маск је изгледа променио курс, тврдећи да је "Спејс Икс" повукао захтев. 

Преговори између "Спејс Икс"-а и Министарства одбране се настављају упркос Масковој тврдњи да је повукао свој захтев, рекао је високи званичник одбране.

"Преговори су увелико у току. Сви у нашој згради знају да ћемо им платити", рекао је високи званичник Пентагона за Си-Ен-Ен, додајући да је одељење жељно да има писмене обавезе "јер се бринемо да ће се предомислити. "

Мале сателитске антене, једноставне за употребу, које је направила Маскова приватна ракетна компанија "Спејс Икс", омогућавају украјинској војсци да се бори и остане на мрежи чак и када су мобилне телефонске и интернет мреже уништене. 

Прекид рада почео је 24. октобра, а једна особа упозната са ситуацијом описала га је као "велики проблем" за украјинску војску. Ова особа је рекла да су терминали искључени због недостатка финансијских средстава, преносе медији.  

 "'Спејс Икс' је украјинској војсци наплаћивао 2.500 долара месечно по јединици, да би свака од 1.300 јединица била повезана, чиме је укупни трошак до септембра достигао скоро 20 милиона долара, рекла је особа обавештена о овом питању. На крају, више нису могли да плате, рекао је извор", а пренео Си-Ен-Ен. 

Пре него што су терминали потпуно престали са радом, Министарство одбране Украјине је почетком октобра затражило од својих британских колега да подмире месечни рачун од 3,25 милиона долара.

Британски званичник је након разговора између министарстава рекао да је "договорено да постоје војни капацитети вишег приоритета".

Од почетка специјалне војне операције, поред других видова помоћи, Велика Британија примила је хиљаде украјинских војника на обуку у својој војсци, пре него што се врате на фронт.

На другој страни, портпарол Пентагона одбио је да коментарише потенцијалне уговоре или споразуме, али је рекао да су разговори у току.

"Настављамо да разговарамо о сателитским комуникацијским потребама Украјине са Украјином и компанијама попут 'Спејс Икс'-а и других", рекао је новинарима бригадни генерал Патрик Рајдер.

image
VV inauguration
banner