Свет

Лула да Силва: О рату у Украјини требало разговарати у Савету безбедности УН

Да се о територијалном питању Украјине раније разговарало у УН, верујемо да бисмо сада живели у миру, рекао је Лула да Силва
Лула да Силва: О рату у Украјини требало разговарати у Савету безбедности УН© Alexandre Schneider / Stringer

Потребан је заједнички именитељ за земље које учествују у преговорима о Украјини, рекао је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва.

Он је нагласио да Савет безбедности УН треба да постане платформа за разговор о ситуацији у тој земљи, укључујући и територијално питање.

Бразилски шеф државе навео је да је већ разговарано о овом питању са колегама разних земаља, попут Индије, Кине, латиноамеричких и афричких држава, пренео је ТАСС.

"О овом рату требало је разговарати у Уједињеним нацијама, у сали Савета безбедности, иако су његове чланице умешане у ратове", рекао је он.

Подсетио је да су САД, Британија и Француска раније извршиле инвазију на Ирак и Либију без мандата УН.

"Да се о територијалном питању Украјине раније разговарало у УН, верујемо да бисмо сада живели у миру", навео је он.

Лула додаје да је његов саветник за спољну политику Селсо Аморим већ посетио Русију, Украјину и Данску, а учествоваће и у разговорима у Саудијској Арабији.

"То је важно, јер управо у разговору са онима чије се мишљење разликује од вашег, могуће је пронаћи заједнички именитељ на основу којег је могуће постићи мир када за то дође време", поручио је бразилиски председник.

image