Свет

Земља на ивици: Како је Британија постала елитистичка диктатура где се мишљење већине игнорише

Незадовољство обичних Британаца тиња и прети да се разбукти
Земља на ивици: Како је Британија постала елитистичка диктатура где се мишљење већине игноришеGetty © Hollie Adams / Stringer

Бизарни рат против аутомобила, забрана гасних бојлера, банкарски скандал са Најџелом Фаражом, неуспех у смањењу стопе злочина, покушај "поништавања" жена, саботажа агенде брегзита, размере миграција: добродошли у антидемократску Британију, где је већина све подложнија хировима повлашћене, активистичке елите која често као да презире људе над којима има толику моћ.

У истински већинском друштву, оном у којем је демос заправо практиковао кратос, ниједан облик криминала се не би толерисао, нико се не би усудио да индоктринира школску децу екстремном транс идеологијом, зелена агенда би била усредсређена на технолошке иновације, а не на настојање да се спрече запослени да авионом оду на одмор, наводи уредник "Телеграфа" Алистер Хит у коментару стања "демократије" у Британији.

Ипак, живимо у сасвим другачијој политичкој стварности, у којој се јавно мњење флагрантно занемарује кад год није у складу са ставовима владајуће класе, наводи он.

Интелектуални конформизам је заглушујући и појачан је појавом свемоћне масе политичких саветника, владиних агената, активиста и јавних службеника који баш и не воле јавност и су све више уверени да имају уставну дужност да спутавају и обуздају изабране политичаре. Они су стручњаци у одлагању, превари и проналажењу рупа у закону, а подржавају их левичарски активисти који су преузели адвокатску професију, културне институције, академске заједнице, добротворне организације, па чак и многе велике компаније, пише Хит.

Резултат је изузетно обесправљење бирачког тела, па стога не чуди што бирачи више не верују политичарима и плаше се да ће Британија постати демократија само по имену.

Од демократске земље када се страховало да је тиранија већине главна претња слободи и просперитету; данас је највећа опасност од тираније мањине.

Наш нови задатак је да спречимо угњетавање већине, поручује британски новинар. Како зауставити заузимање сваке институције од стране радикалне левице? Како да учинимо парламент репрезентативнијим и смањимо моћ Масе? Један од одговора би био да се користи много више референдума, као што то раде Швајцарци; друга би била радикална реформа државне службе, претварајући министре у извршне директоре.

Свестан сам да већина може да има лоше или зле идеје, или да гласа за манијаке. Морамо задржати – а у неким случајевима и даље развијати – заштиту од већинских злоупотреба. Елите су помогле у покретању многих добрих друштвених промена последњих деценија, укључујући борбу против расизма и предрасуда према свим врстама мањина, наводи Хит у "Телеграфу".

Али клатно се превише удаљило од већинске владавине и превише моћи предато је друштвеним инжењерима. Данас проблем није у јавности, која је углавном толерантна и либерално-конзервативна, већ у елитама које су постале ауторитарне и антидемократске, заробљене "воук" идеологијом, сматра Хит.

Порука политичарима је јасна: почните поново да слушате гласаче, иначе ће се Британија ускоро суочити са народним устанком који ће бити већи – и непредвидљивији – од брегзита, закључује "Телеграф".

image