Економија

Микроталасна уместо шпорета: Како се Британци боре са високим ценама хране

Цене намирница у Великој Британији су у року од четири недеље порасле за 16,5 одсто, у поређењу са истим периодом прошле године
Микроталасна уместо шпорета: Како се Британци боре са високим ценама хранеwww.globallookpress.com © Ricardo Rubio/Keystone Press Agency

Због све виших цена намирница становници велике Британије приморани су да мењају своје навике, па тако расте број становника ове државе који оброке припремају у микроталасним уређајима уместо, као раније, у шпоретима.

Према подацима аналитичке компаније "Кантар", у периоду од 12 недеља, закључно са 11. јуном, направљено је четири одсто мање оброка у рернама, док је број оброка направљених уз помоћ микроталасних рерни повећан за осам одсто.

Инфлација цена прехрамбених производа успорила је на најнижи ниво од почетка године, али је и даље веома висока, па тако готово 70 одсто домаћинстава каже да је изузетно забринуто због раста цена хране.

"Људи све више размишљају о томе шта да једу и како да кувају због растућих цена. Најистакнутија промена коју смо уочили је припремање једноставнијих јела са мање састојака", каже шеф малопродаје у "Кантару" Фрејзер Мекевит.

Навео је да све већи број људи уместо плоча за кување користи тостере и роштиље, а они, као и микроталасни уређаји, троше далеко мање енергије од конвенционалних шпорета. Велики број Британаца спас од високих цена тражи у јефтинијим маркетима.

Цене намирница су у року од четири недеље, закључно са 11. јуном, порасле за 16,5 одсто, у поређењу са истим периодом прошле године. Мекевит додаје да је то шеста највећа цифра за последњих 15 година, иако раст цена полако успорава.

"Пораст цена сада се упоређује са све већом стопом инфлације прехрамбених производа забележеном прошлог лета, што значи да би требало да настави да пада у наредним месецима", објаснио је Мекевит.

Цене омиљених летњих производа, попут сладоледа и минералне воде, порасле су за око петину од прошле године, док су пљескавице и кобасице поскупеле за 16 и 13 одсто.

Према званичним подацима, цене хране у Великој Британији расту најбржом стопом у последњих 45 година, а намирнице попут шећера и тестенине су међу производима који су највише поскупели.

image