Свет

Стив Бенон заговара тандем Трамп–Кенеди за добитну комбинацију председничких избора у САД

Бивши стратег Беле куће сматра да, ако Трамп преброди све правне тешкоће с којима се суочава, може да рачуна на подршку 55 одсто бирачког тела
Стив Бенон заговара тандем Трамп–Кенеди за добитну комбинацију председничких избора у САДGetty © Photo by Eric Thayer/Getty Images

Некадашњи саветник бившег председника САД Доналда Трампа Стив Бенон опет је сугерисао да би тандем Трамп – Роберт Ф. Кенеди Млађи однео велику победу на председничким изборима 2024. иако је могућност удруживања ова два политичара готово никаква.

У подкасту "Бенонос вор рум" изјавио је да Трампа на пролеће чека права олуја правних проблема, мислећи на читав низ оптужница које су подигнуте против бившег председника, те да уколико "прође кроз ту ватру", може да рачуна на подршку "55 и више одсто гласача".

"Кад би Кенеди наступиo уз Трампа на изборима – што се чак ни технички не може десити због структуре Демократске и Републиканске партије, приступа гласачким листићима и сл. – могли би да освоје 60 одсто или више, да доведу до великог преокрета", рекао je бивши стратег Беле куће.

Бенон је предложио комбинацију Трамп–Кенеди још у априлу – у ранијем подкасту је рекао да би некадашња кандидаткиња за гувернера Аризоне Кари Лејк била његов избор за Трамповог потпредседника. Уколико пак не би била доступна, Кенеди би био одличан избор.

Иначе и Лејкова је Кенедијев симпатизер – у јулу је за Си-Би-Ен изјавила да се ради о добром човеку, али да естаблишмент "не жели аутсајдере у политичкој машини, не жели да аутсајдери долазе у мочвару и исушују је већ желе унапред одобрене, контролисане, људе које је лако уценити и подмитити попут Бајдена".

И други конзервативци су отворени за идеју удруживања Трампа и Кенедија на председничким изборима 2024. године. На пример, бивши саветник за националну безбедност Мајкл Флин објавио је на друштвеним мрежама у априлу да му се стварно свиђају Кенедијеви ставови, a Роџер Стоун, који је радио за кампање Ричарда Никсона, Роналда Регана, Џорџа Буша Млађег и Трампа, такође би подржао овај двојац.

Гувернер Флориде Рон Десантис, кандидат за републиканску номинацији за председничке изборе, исто има позитиван став о Кенедију, сугеришући да би размотрио демократу за позицију у здравству у својој администрацији уколико буде победио у трци 2024. године.

Међутим, упркос подршци овом готово немогућем двојцу, Кенеди је одбацио могућност удруживања с Трампом.

"Само да бих спречио било какве спекулације, ни под каквим околностима нећу се придружити Доналду Трампу на изборној листи", написао је Кенеди 10. маја на друштвеним медијима.

image