Свет

Новца никад доста: Премијер Украјине открио колико кошта одржавање украјинске војске

Украјина се тренутно држи захваљујући финансијској подршци партнера, као и кроз грантове и кредите, казао је Денис Шмигал
Новца никад доста: Премијер Украјине открио колико кошта одржавање украјинске војскеwww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak/Keystone Press Agency

Одржавање украјинских трупа кошта буџет Украјине два билиона гривни (скоро 55 милијарди долара) годишње, изјавио је премијер Денис Шмигал, преноси агенција Укринформ.

"Подршка оружаним снагама и рат коштају Украјину око 55 милијарди долара. Ово је више од профитабилног дела буџета намењеног за рат", казао је Шмигал.

Према његовим речима, Украјина се тренутно држи захваљујући финансијској подршци партнера, као и кроз грантове и кредите.

Раније је председница Одбора за буџет Врховне Раде Роксолана Пидласа изјавила да је ове године за финансирање буџета Украјине добијено 25,3 милијарде долара помоћи од међународних партнера, што је чини 49,1 одсто свих прихода.

Наиме, парламент Украјине претходно је усвојио државни буџет за 2023. годину са дефицитом од билион и 296 милиона гривни (35,1 милијарди долара).

Шмигал је раније рекао да ће буџет Украјине за одбрану за 2023. годину износити 48,7 милијарди долара.

"Имамо сва средства, свака гривна данас заправо финансира потребе безбедносних и одбрамбених снага Украјине. Дакле, 1,8 билиона гривни (48,7 милијарди долара) су потребе и буџет наших оружаних снага. Све што прикупимо користимо у те сврхе, све остало финансирају наши партнери", казао је Шмигал за ТВ канал "Рада".

Украјински министар финансија Сергеј Марченко рекао је претходно да је дефицит државног буџета око пет милијарди долара месечно. Према његовим речима, буџет добија две трећине средстава кроз иностране кредите и грантове, док три четвртине буџетске потрошње иде за војне потребе.

image