Свет

Блинкен позива Москву да се врати Споразуму о житу: Гарантоваћемо испоруку руске хране

Амерички државни секретар је истакао да су САД предузеле кораке за решавање питања испоруке и осигурања кроз Споразум о житу, укључујући обраћање банкама како би осигурале процес трансакције
Блинкен позива Москву да се врати Споразуму о житу: Гарантоваћемо испоруку руске хране© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Сједињене Америчке Државе наставиће да олакшавају извоз хране, укључујући и ону из Русије, ако се Москва врати Споразуму о житу, рекао је новинарима амерички државни секретар Ентони Блинкен, пренеле су "РИА Новости".

Блинкен је истакао да су САД "предузеле кораке за решавање питања испоруке и осигурања кроз Споразум о житу, укључујући обраћање банкама како би осигурале процес трансакције".

"Ако се Русија врати споразуму наставићемо да чинимо све што је неопходно како бисмо осигурали да сви, укључујући Русију, могу безбедно и слободно да извозе своју храну", рекао је државни секретар.

Амерички званичник позвао је на седници Савета безбедности Уједињених нација све земље чланице да кажу Русији да престане да користи Црно море за уцењивање након што се Москва повукла из споразума који је омогућавао Украјини да испоручује своје жито на глобална тржишта, пренео је Ројтерс.

"Свака чланица Уједињених нација треба да каже Москви: доста", рекао је Блинкен док је председавао састанком Савета безбедности УН о глади и несташици хране изазваним сукобима.

"Доста је било коришћења Црног мора за уцене. Доста је било третирања најугроженијих људи на свету као полуге. Доста је било овог неоправданог несавесног рата", рекао је он том петнаесточланом телу.

Блинкен је известио да је скоро 90 земаља подржало комунике који су припремиле САД, а у којем се обавезују да ће "предузети мере за окончање употребе хране као ратног оружја и изгладњивања цивила као тактике ратовања".

Док су Сједињене Државе, Европска унија и други оптужили Русију да користи храну као оружје рата погоршавајући глобалну кризу својом Специјалном војном операцијом, америчко саопштење не помиње посебно ниједну земљу.

Русија ће бити спремна да се врати Споразуму о извозу житарица Црним морем ако се реше проблеми са извозом њених производа и ђубрива, изјавио је данас заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

''Западне земље треба да се усредсреде на то да руско жито и ђубрива несметано стигну у земље којима је потребна. Међутим, то није укључено у планове наших западних колега'', рекао је он током свог обраћања на састанку Савета безбедности УН.

''Ако се отклоне сви проблеми које смо јавно идентификовали, укључујући и ову салу, а који су настали применом Меморандума Русија-УН, бићемо спремни да се вратимо учешћу у Црноморској иницијативи'', рекао је Пољански.

Подсећамо, Русија је прошлог месеца напустила споразум о житу, а недавно је саопштила да би могла да га обнови ако се испуне њени захтеви који се тичу извоза руских житарица и ђубрива.

Москва тврди да су ограничења плаћања, логистике и осигурања ометала њен извоз пољопривредних производа. Он је, како наводе "РИА Новости" поновио тезу да се америчке санкције наводно од првог дана не односе на прехрамбене производе. 

"Санкције експлицитно искључују храну и ђубриво. У време када је одустала од иницијативе, Русија је извозила више житарица по вишим ценама него икада раније", рекао је Блинкен.

Амерички званичник је додао да ће Сједињене Државе обезбедити 362 милиона долара нових средстава како би одговорили на изазове око несташица хране у 11 афричких земаља и на Хаитију.

У одвојеном саопштењу Савет безбедности је навео да "снажно осуђује употребу изгладњивања цивила као методе ратовања, која је забрањена међународним хуманитарним правом, и незаконито ускраћивање хуманитарног приступа".

image