Свет

Захарова амбасадору САД у УН: Ваше интриге су разлог зашто Споразум о житу не функционише

Портпаролка руског МСП одговорила је на изјаве Линде Томас Гринфилд, која је претходно рекла да ће Москва "морати да се врати овом споразуму", уколико жели да своје ђубриво пласира на глобална тржишта и олакша пољопривредне трансакције
Захарова амбасадору САД у УН: Ваше интриге су разлог зашто Споразум о житу не функционише© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Сједињене Америчке Државе су разлог зашто руска храна и ђубриво нису доспели у земље којима су они најпотребнији, саопштила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Амбасадор САД у УН Линда Томас Гринфилд наговестила да је Русија наводно спремна да се врати преговорима о споразуму који је омогућавао безбедан извоз украјинског жита преко Црног мора.

Томас Гринфилд је, како преноси Ројтерс, рекла да је Америци речено да је Москва спремна да се врати преговорима о споразуму, али је нагласила да Вашингтон "још није видео никакве доказе о томе".

Она сматра да ће Москва "морати да се врати овом споразуму", уколико жели да своје ђубриво пласира на глобална тржишта и олакша пољопривредне трансакције.

"Видели смо назнаке да би они могли да буду заинтересовани да се врате разговорима. Тако да ћемо сачекати да видимо да ли ће се то заиста и десити", рекла је амбасадорка САД у УН, не наводећи друге детаље.

"Амерички амбасадор треба да буде свестан да овај део споразума није успео управо због интрига Сједињених Држава. Нема потребе да се претварамо да се Вашингтон потрудио да олакша снабдевање руског ђубрива и хране као део 'договора'. Управо супротно, Сједињене Америчке Државе су се измигољиле као змија из своје кошуљице, а земље којима је највише било потребно нису добиле залихе руског ђубрива и хране у оквиру споразума", написала је Захарова на Телеграму.

Русија се 17. јула повукла из црноморског Споразума о житу због, како је навела, непоштовања дела споразума који се односио на извоз руских прехрамбених производа и минералних ђубрива.

image