Свет

Активисти Гринписа открили рањивост Сунаковог обезбеђења: Полиција је пропала

Апсолутно сам запањен што су успели да остваре такав приступ имању, то је велика повреда безбедности, каже бивши полицајац
Активисти Гринписа открили рањивост Сунаковог обезбеђења: Полиција је пропала© Luca Marino/Greenpeace via AP

Пет активиста Гринписа ухапшени су након што су се попели на кров сеоске виле премијера Ришија Сунака која је вредна два милиона британских фунти, а после мање од 24 сата пуштени су на слободу и то упркос оптужбама да су угрозили безбедност државе.

"Главе ће се окретати због овога", упозорио је бивши шеф краљевске безбедносне јединице у Скотланд Јарду, да би тројица мушкараца и две жене који су задржани због протеста у кући премијера у Северном Јоркширу били пуштени уз кауцију након само 18 сати у притвору.

Они су се попели на породичну кућу Сунака док је он био на одмору са породицом у САД и прекрили је црном тканином исказујући тако незадовољство због издавања нових дозвола за бушење нафте и гаса у Северном мору.

Инцидент је изазвао озбиљна питања о томе како је група могла тако лако да изведе висинске вратоломије, а бивши заменик шефа полицајца у Северном Јоркширу Питер Вокер закључио је да је дошло до "велике повреде безбедности државе".

"Апсолутно сам запањен што су успели да упадну на имање. Јасно је, по мом мишљењу, да је то је велика повреда безбедности. Очигледно нико није био ту да спречи то што су наумили, а имали су приступ и крову. Они изгледа нису нанели штету, али, ако је омогућен слободан приступ тој имовини, људи који би желели да науде, могли би то да остваре лако уз уређаје, мине… Мислим да је ово је велики промашај и жалосно ми је што то кажем, али моја стара полиција је пропала", навео је бивши полицајац са 30 година искуства за "Дејли мејл".

Он је додао да је за очекивати да се спроведе једна значајна истрага о томе како су дозвољени овакви пропусти.

Активност Гринписа у први план је ставила потребу за хитном ревизијом планова заштите премијера и његове породице.

У саопштењу полиције Северног Јоркшира се наводи да је свих пет осумњичених особа пуштено уз условну полицијску кауцију како би се омогућила даља истрага.

"Истрага је у току", додали су.

Стручњаци кажу да Сунака обично штите службеници британских безбедносних агенција, МИ5 и антитерористичке полиције.

image