Свет

Нове муке за Ришија Сунака: Након изборног пораза Конзервативна партија налази се на ивици амбиса

Партија актуелног британског премијера изгубила је две донедавно "сигурне" изборне јединице, а аналитичари им предвиђају убедљив пораз на наредним изборима
Нове муке за Ришија Сунака: Након изборног пораза Конзервативна партија налази се на ивици амбиса© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Конзервативна партија британског премијера Ришија Сунака убедљиво је поражена на међуизборима у две изборне јединице у којима су традиционално побеђивали без већих проблема.

У изборној јединици Селби и Ејнсти на северу Енглеске, у којој је Сунакова партија последњих година уживала значајну подршку, победу је однео двадесетпетогодишњи кандидат опозиционе Лабуристичке партије Кир Матер.

Међуизбори су одржани и у изборној јединици Сомертон и Фром, на југоистоку земље, у којој је победила кандидаткиња центристичке партије Либералних демократа.

Конзервативци су успели да сачувају посланичко место Аксбриџ и Саут Руслип, које је до недавно представљао некадашњи премијер Уједињеног Краљевства Борис Џонсон, али је разлика између првог и другог места била мања од 500 гласова.

Резултати показују да се Конзервативна партија налази на путу ка убедљивом поразу на наредним изборима, који ће највероватније бити одржани током следеће године, преноси Си-Ен-Ен.

Сунак је инсистирао да резултат у Аксбриџу показује да наредни избори нису "готова прича".

"Људи у Вестнминстеру се понашају као да су следећи избори готова прича. Лабуристи се такође тако понашају. Али људи у Аксбриџу су им показали да то није тачно", рекао је Сунак.

Лидер Лабуриста Кир Стармер рекао је да је победа његове партије у Селбију и Ејнстију "невероватна" и да су гласачи показали да захтевају промене, преноси Би-Би-Си.

Борис Џонсон је поднео оставку на место посланика у Доњем дому британског Парламента након што је специјални комитет тог тела утврдио да је он лагао посланике о противзаконитим журкама које је организовао у својој резиденцији током пандемије корона вируса.

Лабуристи су се надали да би могли да освоје изборну јединицу некадашњег премијера Џонсона, али их је у томе спречио кандидат Конзервативаца Стив Таквел, који се у кампањи фокусирао на локална питања.

Највећа опозициона партија је, ипак, успела да однесе победу у изборној јединици Селби и Ејнсти, у којој су Конзервативци 2019. године победили са преко 20.000 гласова разлике.

Риши Сунак, који је функцију лидера Конзервативне партије и премијера Уједињеног Краљевства преузео у октобру прошле године након катастрофалног шестомесечно, последњих месеци није успео да спречи драстичан пад популарности своје странке.

Конзервативци су однели убедљиву победу последњим изборима одржаним крајем 2019. године, али је њихова подршка почела да пада након серије скандала повезаних са тадашњим премијером Борисом Џонсоном, док је катастрофалних шест недеља Лиз Трас на челу владе прошле јесени додатно смањило популарност те партије.

И Сунак и Трасова су на премијерску позицију дошли након што су победили на унутарстраначким изборима за лидера Конзервативне партије, без учешћа на општим изборима.

Истраживања јавног мњења показују да Конзервативна партија може да рачуна на подршку тек 25 одсто гласача, док опозициона Лабуристичка партија могла да добије око 47 одсто гласова.

image