Свет

"Вашингтон пост": У САД све мања подршка за помоћ Украјини, а Бајден све великодушнији

Стручњаци кажу да је помоћ Кијеву досегла износ који није виђен још од краја Другог светског рата
"Вашингтон пост": У САД све мања подршка за помоћ Украјини, а Бајден све великодушнијиwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform

Сједињене Државе су од почетка конфликта у Украјини обезбедиле више од 60 милијарди долара подршке Кијеву, што укључује 43 милијарде долара директне војне помоћи, пише "Вашингтон пост".

То је више него што САД дају било којој другој земљи.

Међутим, годину и по од почетка сукоба, америчка јавна подршка финансирању рата опада, посебно међу републиканцима.

Укупна војна помоћ САД Украјини премашила 43 милијарде долара

Дан после почетка конфликта, председник Бајден је одобрио пакет војне помоћи од 350 милиона долара, која је укључивала малокалибарско оружје и муницију, као и панцире и опрему за украјинске војнике на фронту, саопштио је Пентагон.

У априлу је одобрено слање првих хеликоптера М-17 у Украјину. У јулу је одобрено још три милијарде долара за војну помоћ.

Шест месеци после почетка конфликта, Пентагон је обећао највећу траншу војне помоћи до сада, што је представљало "у средњорочном и дугорочном периоду, почетак процеса уговарања додатних приоритетних капацитета Украјини, како би се осигурало да се Украјина одбрани", саопштило је Министарство одбране.

У новембру, Пентагон је саопштио да је Кијев добио први НАСАМС за противваздушну одбрану, пошто је Русија почела да гађа украјинску инфраструктуру.

Годину дана након почетка сукоба, Бајденова администрација је најавила још две милијарде долара помоћи, како би показала своју "посвећеност дугорочној безбедности Украјине."

У априлу Вашингтон је обезбедио још 400 милиона долара помоћи.

Десетине школских тенкова М1 "абрамс" стигло је у Немачку ради обуке украјинских снага. Пошиљка је стигла мање од месец дана пре почетка пролећне контраофанзиве. Недељу дана касније, Бајден је изјавио да ће "САД и њихови савезници обучавати украјинске борбене пилоте на авионима Ф-16."

У јулу 2023, САД су послале додатну муницију за ПВО системе "патриот" и НАСАМС, још муниције за ХИМАРС-е, као и резервне делове и теренску опрему.

Укупна војна помоћ САД до сада износи 43,1 милијарду долара.

Такође, Пентагон је обећао средства за улагање у више врста наоружања, средства за обуку, саветовања, логистику и опрему, кроз "Иницијативу за безбедносну помоћ Украјини", што значи спремност на дугорочну подршку рату у Украјини.

Остали видови подршке САД Кијеву

Војна помоћ САД Кијеву, од 43,1 милијарде долара, представља 65,1 одсто укупне помоћи САД  Украјини. Од почетка рата, Сједињене Државе су обезбедиле и око 20,5 милијарди долара буџетске подршке Киеву, плус још 2,6 милијарди долара за помоћ расељеним лицима, укључујући избеглице унутар и ван земље.

Све у свему, САД су послале Украјину 66,2 милијарде долара за војну, финансијску и хуманитарну помоћ.

Стручњаци тај износ виде као огромну инвестицију САД, која није виђена од Другог светског рата.

Мајкл О’Хенлон, виши сарадник на Институту Брукингс, те бројке је упоредио са помоћи САД европским земљама на крају Другог светског рата кроз Маршалов план. Узимајући у обзир инфлацију, он се данас процењује на око 150 милијарди долара које су исплаћиване током три године.

Да ли је помоћ Кијеву уопште одржива

Ове бројке могу да изгледају релативно мале, рецимо у поређењу са буџетом за одбрану САД. Али, када се упореде са подршком САД другим државама, посвећеност Украјини је јединствена.

Финансирање је надмашило подршку свим другим савезницима САД, укључујући Израел, Јордан и Египат.

О’Хенлон примећује да је помоћ Кијеву премашила подршку Тајвану, коме је, крајем јула, обећано више од 300 милиона долара војне помоћи, како се наводи, због повећаног војног присуства Кине.

Сједињене Државе су далеко испред свих других земаља у помоћи Кијеву.

Међутим, како се сукоб продужава, подршка у Сједињеним Државама за финансирање рата у Украјини опада, закључује "Вашингтон пост".

Истраживање Центра Пев у јуну показало је да 44 одсто републиканаца сматра да Сједињене Државе дају превише помоћи Украјини. То је постало тема међу неким кандидатима Републиканске странке у Сенату, као и неким од страначких кандидата за председника.

"Могли бисмо да то радимо заувек", рекао је О’Хенлон. "То није економски неодрживо. Али је вероватно политички неодрживо."

 

image