Свет

Америчка помоћ Кијеву исцрпела вишегодишње резерве "џавелина" и "стингера"

Потребне су године прозиводње како би се у америчким резервама надоместили ракетни системи "џавелин" и "стингер" које су САД послале Украјини, изјавио је диркетор произвођача оружја "Рејтеон"
Америчка помоћ Кијеву исцрпела вишегодишње резерве "џавелина" и "стингера"www.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform/Keystone Press Agency

Војна помоћ Украјини толико је исцрпела америчке резерве противтенковских ракетних система "џавелин" и противваздушних ракетних система "стингер" да су потребне године производње како би се оне надокнадиле, изјавио је извршни директор америчког произвођача наоружања "Рејтеон технолоџис" Грег Хејс.

Хејс је на тај проблем указао током панела о Украјини на Регановом националном одбрамбеном форуму, на којем се сваке године двостраначка конгресна делегација састаје са произвођачима оружја и највишим званичницима Пентагона.

"Рејтеон" у сарадњи са "Локид Мартином" производи 400 "џавелина" месечно, али је сукоб у Украјини већ испразнио залихе тог оружја, указао је Хејс, а пренео "Нешенел ривју".

"Проблем је што смо потрошили толико залиха у првих десет месеци рата", рекао је он. "У суштини смо потрошили 13 година производње 'стингера' и пет година производње 'џавелина'." Према подацима које је Хејс изнео, пет година производње "џавелина" је 24.000 комада.

"Питање је, дакле, како ћемо обновити залихе", указао је Хејс чија компанија "стингере" производи од 1977, али које, како је рекао у априлу, Пентагон није уопште куповао од 2004. Вашингтон је само од маја послао 5.500 "џавелина" и 1.400 "стингера" Кијеву. "Рејтеон" је са војском САД потписао уговор за попуњавање резерви "стингера" у вредности од 624 милиона долара.

Секретарка војске САД Кристин Вормут је током истог панела изјавила да је Пентагон потписао додатне уговоре са произвођачима оружја у укупној вредности од шест милијарди долара како би се надокнадили издаци из америчких залиха.

Између осталог, она је указала да је "Рејтеон" већ потписао уговор о производњи шест система ваздушне одбране "НАСАМС" које Вашингтон хоће да пошаље Украјини, али и на уговоре са неколицином произвођача о производњи артиљеријске муниције од 155 милиметара.

Вормутова је изјавила да ради са својим НАТО савезницима на интензивирању производње оружја.

"Ми то не би требало да радимо сами", закључила је она.

Москва је у више наврата упозоравала Запад да не шаље оружје Украјини, и да ће се у супротном сукоб само продужити.

image