Свет

Тужиоци се плаше Трампових "претећих порука": Могао би да објави поверљиве податке

Тужилац Џек Смит је рекао да Трампова објава указује да би он могао да открије поверљиве документе, као што су транскрипти велике пороте добијени од тужилаца
Тужиоци се плаше Трампових "претећих порука": Могао би да објави поверљиве податке© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Амерички тужиоци су означили као претећу поруку некадашњег председника САД Доналда Трампа, тврдећи да то сугерише да би могао да застраши сведоке непрописним откривањем поверљивих доказа добијених од владе.

Трамп је у петак на својој друштвеној мрежи Трут соушл (Truth Social) написао да "ако будете покушали да ме ухватите, ја ћу ухватити вас", дан након што се изјаснио да није крив по оптужници за "организовање криминалне завере" у покушају да преокрене резултате председничких избора 2020. године.

Тужилац Џек Смит је рекао да Трампова објава указује да би он могао да открије поверљиве документе, као што су транскрипти велике пороте добијени од тужилаца, преноси Ројтерс.

У Америци, тужиоци су обавезани да оптуженима приложе доказе против њих, како би они могли да припреме одбрану.

"То би могло да има негативне последице на сведоке и правично спровођење правде у овом случају", написао је тужилац, додајући да Трамп има "историју напада на судије, адвокате и сведоке" у процесима који се воде против њега.

Током свог појављивања пред судом, Трамп се заклео да неће застрашивати сведоке и да са њима неће разговарати без присуства правног саветника.

Тужиоци су од судије Тање Чуктан тражили да Трампу и његовим адвокатима забрани да деле информације са људима који немају надлежност.

Такве забране су честе у случајевима који укључују поверљиве документе, али тужиоци су рекли да је посебно важно ограничити јавно ширење с обзиром на Трампове изјаве на друштвеним мрежама.

Трамп се такође изјаснио да није крив у још два кривична случаја. Он се суочава са оптужбама у Мајамију због наводног задржавања поверљивих докумената након што је напустио функцију и ометања правде, као и са оптужбама на Менхетну због наводног фалсификовања пословних записа да би сакрио тајне исплате новца порно звезди Сторми Данијелс.

Он се суочава са могућом четвртом оптужницом у Џорџији, где тужиоци у Атланти истражују његове наводне покушаје да поништи тамошње изборне резултате током председничким избора 2020. године.

image