Свет

Трамп тврди да процеси против њега представљају мешање у изборе и позива Врховни суд да реагује

Бивши амерички председник Доналд Трамп је додао да је реч о слабим оптужбама, али да оне захтевају "огромне количине времена и новца"
Трамп тврди да процеси против њега представљају мешање у изборе и позива Врховни суд да реагујеGetty © Tasos Katopodis

Бивши амерички председник Доналд Трамп позвао је данас Врховни суд САД да се укључи у процесе који се воде против њега, након што се изјаснио да није крив по оптужници специјалног тужиоца о намери да се пониште резултати избора 2020. године.

"Ово је мешање у изборе и Врховни суд мора да реагује", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут соушал.

Он је додао да је реч о слабим оптужбама, али да оне захтевају "огромне количине времена и новца".

"Ресурси који би били уложени у огласе и скупове, сада ће морати да се троше на борбу против радикално левих насилника на бројним судовима широм земље", навео је Трамп.

Истакао је да води у свим анкетама, али да ово није "равноправан терен".

Специјални тужилац Џек Смит подигао је у уторак нову оптужницу против Трампа, која се састоји из четири тачке у којима се бивши председник оптужује за превару САД, заверу ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД.

У јуну је против Трампа подигнута оптужница у оквиру истраге о поверљивим документима која је бивши председник изнео из Беле куће, а пре тога, у марту, велика порота Менхетна подигла је оптужницу против Трампа за пословну превару.

Резултати истраживања "Њујорк тајмса" и Колеџа Сијена показали су да Трамп има подршку 54 одсто републиканских гласача, док би за његовог главног противника гувернера Флориде Рона Десантиса гласало 17 одсто њих.

Када је реч о могућем реваншу Трампа и актуелног председника Џоа Бајдена, наводи се да су њих двојица изједначени, те да обојица имају подршку од 43 одсто Американаца.

image