Свет

Боже, спаси туризам: Камповање у напуштеним црквама у Британији

Камповање у цркви је оригинални британски одговор на феномен који погађа богомоље широм Западне Европе: број верника који долазе на богослужења све је мањи, а опустеле цркве принуђене су да "промене делатност"
Боже, спаси туризам: Камповање у напуштеним црквама у Британијиwww.globallookpress.com © © Maciej Olszewski

Непрофитни Фонд за очување цркава у Великој Британији, који је помогао да се сачува више од 350 богомоља у овој земљи, води програм камповања у некој од 22 историјске цркве у Енглеској и Велсу, који ће вероватно ускоро бити проширен и на Шкотску, а можда и ван граница Уједињеног краљевства.

У својој понуди имају импозантне, али недовољно посећене цркве, а 2015. године имали су више од 10.000 гостију у оквиру овог свог програма.

Камповање у цркви је оригинални британски одговор на феномен који погађа богомоље широм Западне Европе: број верника који долазе на богослужења све је мањи последњих деценија, у Британији између 1980. и 2015. године проценат оних који редовно иду на цркву опао је са 12 одсто, на свега пет одсто, пише "Блумберг". 

Паства их напушта, а старе богомоље скупе за одржавање остају, па су многе од њих у САД, Великој Британији и ЕУ претворене у ресторане, ноћне клубове, позоришта, апартмане, па и теретане...

За оне историјске зграде чија су лепота или значај превелики да би било дозвољено рушење или реновирање због пренамене, камповање представља толико потребни извор прихода, наводи се у тексту.

Принцип је сродан смештају за госте који се често нуди посетиоцима и ходочасницима у манастирима и храмовима, који често комбинују једноставан смештај, спокојно окружење и учешћем у верским обредима за оне који то желе. С тим што, "кампери", за разлику од манастирских гостију, имају цело место за себе.

У тексту "Блумберга" описује се боравак у једној оваквој камп-цркви, англиканском храму посвећеном Светој Девици Марији у малом месту Станстед северно од Лондона. Новинар је, како је навео, боравио у њој са пријатељем и својим псом, такође типично британским, коргијем.

Стара више од 500 година, у овој цркви богослужења су престала пре око три деценије, како се наводи, и од тада се она користи за концерте и друге догађаје, али и за камповање.

Према речима представнице локалне организације за црквено камповање Линде Дејл различити људи су њихови гости, а последња је била жена која је путовала сама по Енглеској и камповала у црквама.

Ова црква може да прими до петоро гостију, а цена боравка је око 63 америчких долара по особи и додатних 30 долара за постељину.

Црква је врло удобна за боравак, описује се у тексту и наводи да су кревети постављени у капели са стране, у старој певници могу се наћи столице на расклапање, ћебад, као и кафа, чај и кетлер за кување воде. Гости имају и чаше за вино и отварач за флаше јер како је наведено, у реду је пити алкохол у цркви, али није у реду то радити напољу због људи који долазе на црквено гробље. 

Ова црква има струју, али не и текућу воду, па гости користе еко-тоалет у којем се не повлачи вода, а који је "дискретно сакривен" у просторији позади, предвиђеној за свештеничке одежде.

image