Свет

Папа похвалио породичну политику Мађарске: Eвропа да не залута на пут идеолошког колонијализма

Говорећи о улози Европе у међународној политици, Папа Франциско је рекао да она треба да "позове изгубљене, пригрли народе и никога не сматра вечним непријатељем"
Папа похвалио породичну политику Мађарске: Eвропа да не залута на пут идеолошког колонијализма© AP Photo/Andrew Medichini, Pool

Папа Франциско је у посети Будимпешти поручио да се мир не постиже "праћењем стратешких интереса, већ спровођењем политике која се фокусира на интересе свих, људи, сиромашних и на будућност".

"Морамо да гледамо како хор који пева сан о миру помрачују солисти рата који напредују", истакао је он током сусрета са мађарским политичарима, дипломатама и другим званичницима у кабинету премијера Мађарске Виктора Орбана у оквиру апостолске посете тој држави.  

Међународна политика више подстиче антагонизам, уместо да проналази решења и то је, како је оценио, "назадовање у неку врсту ратног инфантилизма".

Говорећи о улози Европе, рекао је да она треба да позове изгубљене, пригрли народе и никога не сматра вечним непријатељем.

"Светски мир не може бити заштићен без креативних напора сразмерних опасностима које му прете", истакао је папа, позивајући се на оснивача ЕУ Роберта Шумана. 

Осврћући се на сукоб у Украјини, папа је рекао да је садашњи тренутак садржи многе опасности, "али да постоје и креативни напори за очување мира".

Према његовим речима, Европи је потребна хармонија и јединство које не руши појединачне делове који се добро уклапају у целину.

Он је цитирао мађарски Устав у којем је наведено, да индивидуална слобода може бити потпуна само у сарадњи са другима.

"Мислим на Европу која не постаје талац својих делова и жртва самопромовишућег популизма, али такође није представник апстрактне наднационалности која игнорише живот свог народа. Овај малоумни пут идеолошког колонијализма брише разлике, као што је такозвана родна култура, или ставља уске концепте слободе испред стварности живота, хвалећи се као достигнућем, на пример, правом на абортус", рекао је папа.

Европа треба да буде хумана и усредсређена на људе, са ефикасном политиком за породицу и рађање, истакао је поглавар римокатоличке цркве, хвалећи породичну политику Мађарске.

Позивајући се на знаменити Ланчани мост у Будимпешти као илустрацију, папа је рекао да његове гвоздене спојнице стварају слику Европе "коју чине многе различите карике, чију снагу даје јединство".

"Хришћанство помаже у изградњи такве Европе", рекао је он, додајући да је Мађарска градитељ мостова, јер "њене различите верске заједнице живе једна поред друге, без сукоба, поштујући једна другу и сарађујући у конструктивном духу".

image