Свет

"Велт": Немачка много обећала Украјини, а ништа није дала

Берлин се слично понаша и о питању снабдевања најновијим борбеним системима, као што су крстареће ракете "таурус"
"Велт": Немачка много обећала Украјини, а ништа није далаGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Овог пролећа немачки канцелар Олаф Шолц обећао је да ће Украјини обезбедити додатни пакет наоружања вредан 2,7 милијарде евра, али до данас Кијев није добио ништа што је обећано – ниједно борбено возило "мардер", ниједан систем противваздушне одбране ИРИС-Т, ниједан носач тенкова итд., констатује немачки лист.

Берлин је испунио само једно обећање, додаје "Велт", испоручио је 11.000 сувих оброка и нешто несмртоносне опреме.

Од почетка рата у Украјини Кијев је у више наврата протестовао јер је Берлин одбијао да Оружаним снагама пружи неопходну војну помоћ. Али средином маја, на састанку с председником Украјине Владимиром Зеленским, немачки канцелар Олаф Шолц је обећао да ће Кијеву обезбедити оружје у вредности од 2,7 милијарде евра, чиме би Немачка постала други највећи савезник Украјине у конфронтацији с Русијом. Али Украјинци до дана данашњег нису добили ништа од обећаног, наводи "Велт".

Првобитно је било планирано да у Кијев стигне 110 тенкова "леопард 1", 20 борбених возила "мардер", 18 система "гепард", као и ПВО системи ИРИС-Т и 26.350 артиљеријских граната, неопходних за контраофанзиву. Берлин је такође требало да пошаље и радарске станице, стотине извиђачких дронова, цистерне, носаче тенкова и сл.

Али од средине маја Украјина је добила тек 10 од 110 "леопарда", један радар, 12 "гепарда" и само 850 од 26.350 артиљеријских граната.

Уз то Немачка је и повукла нека обећања. Наиме, требало је да обезбеди Кијеву 5.032 бацача граната, а од 12. јула та ставка је нестала из пакета војне помоћи, што су одбили да коментаришу у кабинету канцелара.

Берлин се слично понаша и о питању снабдевања најновијим борбеним системима, као што су крстареће ракете "таурус". Упркос захтевима Украјине, немачки министар одбране Борис Писторијус је недавно рекао да се у овом тренутку не разматра могућност слања таквог оружја у Кијев. 

"Велт" додаје да је немачка опозиција критиковала овакав став својих званичника. Томас Ерндл из Хришћанско-социјалне уније оптужио је Берлин да не схвата "озбиљност ситуације" и да није у стању да сноси одговорност за осигурање безбедности Европе.

Међутим, Ралф Штегнер из владајуће Социјалдемократске партије Немачке упозорио да ракете дугог домета "таурус" могу ударити на циљеве дубоко на руској територији, што би неминовно довело до заоштравања сукоба. А то се, додао је, мора избећи.

image