Свет

Немачки генерал: Оружане снаге Украјине не могу да пробију руску одбрану

Украјинска војска нема оружје неопходно за контраофанзиву, тако да и не треба очекивати неки успех, казао је Егон Рамс
Немачки генерал: Оружане снаге Украјине не могу да пробију руску одбрануwww.globallookpress.com © Tsitsagi Nikita/news.ru via globallookpress.com

Украјинска војска се суочава са озбиљним проблемима током контраофанзиве, јер је потпуно неспремна да пробије руску одбрану, изјавио је немачки генерал у пензији Егон Рамс. 

"Ситуација је тешка. Оружане снаге Украјине и даље покушавају да пронађу начин да пробију руску одбрану", казао је Ранс за "Велт".

Рамс је нагласио да сада не треба очекивати успех украјинске војске и да, штавише, Оружане снаге Украјине немају оружје неопходно за контраофанзиву. 

"Неће бити великих размера контраофанзиве, она ће се одвијати споро", закључио је немачки генерал у пензији.

Наиме, како се наводи, Оружане снаге Украјине су 4. јуна кренуле у контраофанзиву на правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје.

Раније је амерички генерал Мик Рајан рекао да "руске одбрамбене линије представљају убитачну комбинацију за украјинске јединице". Како је навео, чак би и војске земаља НАТО-а тешко излазиле на крај са оваквим препрекама. 

"Минска поља, удари беспилотних летелица и борбених хеликоптера ометају контраофанзиву Оружаних снага Украјине", прецизирао је.

Један од најпознатијих ратних аналитичара Франц Стефан Гејди, виши сарадник консултант на Лондонском институту за међународне стратешке студије и помоћни виши сарадник у Центру за нову америчку безбедност у Вашингтону, казао је да је украјинска офанзива спора и скупа.

Напредак Украјинаца мери метрима, а не километрима

Гејди, који је тренутно у Украјини, рекао је "Тагешпиглу" да је из разговора са подофицирима, официрима и низом команданата бригада, као и са високим обавештајним и одбрамбеним функционерима у Кијеву, сазнао да се напредак Украјинаца мери метрима, а не километрима.

"Украјинске оружане снаге још нису веште у великим операцијама комбинованог наоружања", сматра он, додајући да су акције Украјинаца биле секвенцијалне, а не синхронизоване што је и "главни разлог спорог напредовања".

Руски председник Владимир Путин раније је истакао да су пропали покушаји украјинских снага да напредују.

"Непријатељ није имао успеха ни на једном подручју сукоба. Сви покушаји контраофанзиве су пропали, непријатељ је заустављен уз велике губитке", казао је Путин.

image