Свет

Она чије се име не спомиње: Џеј-Кеј Роулинг избачена из музеја због ставова о родној идеологији

Међу "греховима" списатељице наводе се и "расни стереотипи које је користила док је стварала ликове", "чињеница да је њен свет чаробњака 'невероватно бео'", исмевање гојазности, недовољно ЛГБТ репрезентације и "много тога другог"
Она чије се име не спомиње: Џеј-Кеј Роулинг избачена из музеја због ставова о родној идеологији© Photo by Stuart C. Wilson/Getty Images

"Музеј поп културе" у Вашингтону избрисао је сваку референцу и предмет који се доводи у везу са ауторком романа о Харију Потеру Џеј-Кеј Роулинг због њених неподобних ставова о родној идеологији и трансродности. 

Иако је Роулинг дуго важила за феминистичку икону, последњих неколико година либерални активисти је због њене критике појединих елемената савременог ЛГБТ покрета због нарушавања простора намењеним женама и угрожавања деце проглашавају за "терф" (радикалну феминисткињу која се противи безусловној инклузији трансродних жена).

"Ова особа је мало превише гласна са својим ставовима који изазивају мржњу и поделе да бисмо је игнорисали. Њени трансфобични ставови су ових дана у средишту пажње, али не можемо заборавити све друге начине на које је она проблематична", наводи Крис Мор, трансродна особа која се изјашњава као мушкарац.

Међу "греховима" списатељице које Мор наводи у покушају да оправда одлуку да је музеј избрише из поставке наводе се и "расни стереотипи које је користила док је стварала ликове", "чињеница да је њен свет чаробњака 'невероватно бео'", исмевање гојазности, недовољно ЛГБТ репрезентације и "много тога другог". 

Због тога су, наводи Мур, кустоси музеја "одлучили да уклоне све артефакте Џеј-Кеј Роулинг како би смањили њен утицај".

Музеј је за лондонски "Дејли Телеграф" потврдио своје поступке истичући да је "поносан што подржава своје запослене и недвосмислено стоји уз заједнице небинарних и трансродних особа".

image