Свет

Шолц под притиском да пошаље крстареће ракете у Украјину

Двојица посланика из странке немачког канцелара подржавају контроверзни потез
Шолц под притиском да пошаље крстареће ракете у УкрајинуGetty © Handout / Handout

Немачки канцелар Олаф Шолц под све је већим притиском да Украјини обезбеди крстареће ракете, пише "Фајненшел тајмс".

Двојица посланика Шолцове Социјалдемократске партије (СПД) недавно су се придружила хору који позива на слање пројектила "таурус" шведско-немачке производње у Кијев.

"Офанзива посустаје, Украјина нема значајније ваздушне снаге које би је подржале", рекао је за "Шпигл" Андреас Шварц, члан СПД. "Остају само навођене ракете као што су крстареће ракете 'таурус', помоћу којих би украјинска војска могла да савлада минска поља која су поставили Руси и да врати територију", додао је он.

Његове коментаре је опрезно поновио Нилс Шмид, портпарол СПД-а за спољну политику у парламенту, који је за немачки лист "Тагешпигл" рекао да "не искључује" слање "тауруса" Украјини у сарадњи са САД.

Шмид је, међутим, упозорио да је од виталног значаја да украјински војници – а не њихове немачке колеге – управљају њима како се Берлин не би "опасно приближио директном учешћу у рату".

Даље испоруке крстарећих ракета пружиле би подстицај украјинској офанзиви, покренутој у јуну, која је, у најбољем случају, постигла само умерен успех, пише "Фајненшел тајмс".

Опремљена немачким тенковима "леопард" и другим наоружањем НАТО-а које су обезбедили западни савезници, украјинска пешадија се тешком муком пробија кроз добро утврђене руске положаје.

У покушају да рашчисте пролаз, бомбардери украјинског ваздухопловства користили су британске крстареће ракете дугог домета "сторм шедоу" како би гађале руска складишта оружја, горива, командна места и логистичку инфраструктуру, укључујући мостове. Москва је одговорила жестоким ваздушним нападима.

Прошлог месеца Француска је најавила да ће Украјини испоручити ракете "скалп", своју верзију "сторм шедоуа", са дометом од око 250 километара.

Немачка је, заједно са САД, оклевала из страха од ескалације која би уследила снабдевањем Кијева оружјем домета већег од 500 километара које би могло да се употреби за напад на руску територију.

Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је прошле недеље да снабдевање Украјине ракетама "таурус", које производи заједничко предузеће немачког МБДА и подружнице шведског "Сааба", "тренутно није наш главни приоритет".

Он је рекао да Немачка, која је други највећи снабдевач Украјином оружјем после САД, није једина земља која оклева око таквог потеза, указујући на уздржаност Вашингтона. Он је додао да немачке ракете имају "посебан домет".

Подсећања ради, Немачка се "нећкала" и у вези слања тенкова "леопард 2", да би после договора са САД, и ти тенкови завршили у Украјини.

Шварц је рекао да сада има осећај "дежа вија", додајући: "Као и са питањем тенкова, сада одбијамо да предамо важну опрему која ће вероватно бити испоручена на крају".

Он тврди да је Украјина већ могла да гађа руску територију артиљеријским системима МАРС и ХИМАРС које је испоручила Немачка - али то још није учинила.

image