Свет

Француски сенатори писали Макрону: Потпуни неуспех војних и дипломатских напора у Африци

Данас се јучерашња француска Африка претвара у војну руску Африку, економски кинеску Африку и дипломатски америчку Африку, поручили су сенатори
Француски сенатори писали Макрону: Потпуни неуспех војних и дипломатских напора у Африциwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Неуспеси Париза на пољу војне, политичке и културне сарадње са Африком довели су не само до интензивирања антифранцуских осећања на континенту, већ и до раста утицаја Русије, Кине и САД, наводи се у отвореном писму 92 француска сенатора председнику Емануелу Макрону, објављеном у листу "Фигаро".

"Данас Нигер, јуче Мали, Централноафричка Република, Буркина Фасо – одбацили су Француску, француске снаге, француска предузећа. Последњих година су чланови француске владе камуфлирали неуспехе оптужујући за носталгију све оне који се не слажу за политиком 'француске Африке', која је подразумевала неформално старатељство над бившим колонијама. Данас се јучерашња француска Африка претвара у војну руску Африку, економски кинеску Африку и дипломатски америчку Африку", наводи се у писму. 

Они су истакли да након неуспеха француске операције "Баркхан" долазе и друге паравојне формације које су спремне да раде са лидерима на окупљању становништва против бивше колонијалне силе.

Сенатори су скренули пажњу на постепено опадање улоге француског језика на континенту због све веће популарности енглеског.

"Африка, пријатељски континент, као да је престала да разуме Француску и све више оспорава њену улогу и присуство", додали су и позвали француског председника да заузме јасан став о томе.

Шеф државе још није званично одговорио на писмо, али је на речи о војном неуспеху реаговао министар оружаних снага Себастијен Лекорну, који је рекао да операција "Баркхан" "није била неуспех".

Лекорну је истакао да француске трупе "спасавају хиљаде живота и штите француске грађане супротстављајући се терористичким групама у овом делу Африке".

Француска војска у Африци

Француска је покренула операцију "Баркхан" у августу 2014. за борбу против исламистичких група у Малију, Буркини Фасо, Мауританији, Нигеру и Чаду. Био је то наставак операције "Сервал", која је изведена у Малију од 2013. до 2014. године. 

Према подацима Министарства оружаних снага, у операцији "Баркхан" учествовало је више од 5.000 људи, док су француски губици током обе операције износили 58 војника.

Крајем 2021. године влада Малија, где су биле концентрисане главне снаге француског ограниченог контингента, захтевала је да их Париз што пре повуче из те афричке земље. Овај услов је испуњен у августу 2022, када је највећи део војске пребачен у суседни Нигер, где се 26. јула 2023. догодио војни удар, чији су учесници, заузврат, захтевали повлачење француских трупа у наредном месецу.

Наиме, у главном граду Нигера постоји велика француска ваздушна база, са око 1.500 војника. На територији земље распоређене су и војне јединице Немачке, Италије и Сједињених Држава. 

image