Русија

Володин позвао Запад да плати одштету Африци: Време пролази, али не и ваши колонијални интереси

Благостање низа других европских земаља у великој мери се заснива на "пљачки и угњетавању" народа Африке, поручио је председник Државне думе
Володин позвао Запад да плати одштету Африци: Време пролази, али не и ваши колонијални интересиwww.globallookpress.com © State Duma Russia/via Globallookpress.com

УН би требало да размотре да Велика Британија, Сједињене Држава и Француска грађанима афричких држава надокнаде учињену штету, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"УН би требало да размотре питање одштете народима афричког континента и то пре свега САД, Велике Британије и Француске. Африка има право не само да самостално располаже својим богатством, већ и на надокнаду штете коју су јој нанели колонизатори", написао је Володин на Телеграму.

Према његовим речима, у периоду колонијализма САД и друге европске земље, које су се бавиле трговином робљем, "само у Америку превезле су око 15 милиона људи који су постали робови, док Британија је превезла три милиона робова", што историчари називају "можда најгнуснијим злочином у читавој својој историји".

"Време пролази, али колонијални интереси САД и низа западних земаља нису нестали. Мењају се само методе. Афричка налазишта злата, уранијума, ретких минерала и земних метала и даље су девастирана. Афричке земље су за њих само извор сировина", нагласио је Володин.

Како је навео, афричке земље су за њих само извор сировина, као и да су морске луке и многа рударска предузећа у власништву неоколонизатора.

"Законодавство многих афричких земаља у области вађења природних ресурса још није ослобођено остатака колонијалног система. Због неоколонијалног утицаја западних земаља, многе афричке државе су током 60 година постојања имале нулти или негативан привредни раст, а то доводи до сиромаштва и губитка суверенитета", закључио је председник Државне думе.

image