Свет

Кијев признао: Преговори у Саудијској Арабији нису прошли како смо желели

И поред тога што Русија није позвана на мировне преговоре о украјинском сукобу, а председник Мексика одбио да присуствује због њихове потпуне бесмислености, ипак није било могуће прогурати западну позицију и украјинску "формулу мира"
Кијев признао: Преговори у Саудијској Арабији нису прошли како смо желелиwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasov/Keystone Press Agency

На разговорима у Џеди, у Саудијској Арабији, нису усаглашене све тачке кијевске "формуле мира", изјавио је шеф кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Андреј Јермак, преноси украјински лист "Европска истина".

"Када би све земље сада рекле 'да, слажемо се са свим', онда бисмо до краја месеца били домаћини 'мировног самита'. Има тачака на које уопште нема примедби, али има и оних о којима се дијалог наставља", рекао је Јермак.

Како се наводи, међу компонентама украјинског "мировног плана", које није наишло пуно разумевање на састанку у Џеди, Јермак је навео клаузулу о надокнади Кијеву губитака током сукоба на рачун Москве.

"Још морамо да радимо са земљама Глобалног југа на тешким питањима, као што је одговорност Русије. Али не зато што су против тога, већ зато што траже више објашњења како ће се то догодити", нагласио је шеф кабинета украјинског председника.

Говорећи у новембру 2022. путем видео везе на самиту Г20, Зеленски је рекао да Кијев има свој "мировни план", који се састоји од 10 тачака. Међу њима су нуклеарна, прехрамбена и енергетска безбедност, размена "задржаних лица" по формули "сви за све" и обнављање територијалног интегритета Украјине. 

Зеленски је додао да Украјина жели да постигне стварање међународног механизма за компензацију губитака током сукоба на рачун руске имовине. 

Протеклог викенда у Саудијској Арабији, у граду Џеда, одржани су преговори о Украјини, на које су позвани представници око 30 земаља, али не и Русије. 

Бројне државе су потврдиле своје учешће, укључујући Сједињене Државе, Велику Британију, Јужну Африку, Пољску и ЕУ.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да његова влада неће учествовати у преговорима без Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да ће Кремљ пратити састанак у Саудијској Арабији о Украјини, као и да остаје да се види какви се циљеви постављају. 

Руско Министарство спољних послова је, коментаришући разговоре о Украјини у Џеди, навело да је фиксирање одлука о украјинској кризи на политичком нивоу без учешћа Русије апсурд и бесмислица.

image