Свет

Бела кућа без очекивања од скупа у Саудијскoj Арабији: То нису мировни разговори

То је популаризација и конкретизација мировне формуле украјинског председника Владимира Зеленског, каже амерички саветник за националну безбедност
Бела кућа без очекивања од скупа у Саудијскoj Арабији: То нису мировни разговориGetty © Win McNamee / Staff

Украјина и њени савезници планирају да на разговорима у Џеди у Саудијској Арабији, овог викенда, придобију глобалну подршку за "мировну формулу" украјинског председника Владимира Зеленског.

Међутим, саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби истиче да то нису о мировни преговори за окончање сукоба, већ популаризација и конкретизација идеје Зеленског. 

Према његовим речима, "рат може одмах да се заврши само када би руски председник повукао трупе из Украјине".

"Очигледно то се неће догодити. Ми би желели да се то догоди што пре, народ Украјине би желео да се тај рат оконча, јер они ратују, умиру, пате због онога што чини Путин, сви би хтели да видимо да се оконча али веома је тешко утврдити временски оквир о томе како би тај крај изгледао", објаснио је Кирби за украјински сервис "Гласа Америке".

Кирби наглашава да Путин не показује никакве индикације да је вољан да преговора.

"Заправо је супротно. Видимо више напада у последњих 48 сати на испоруке житарица на Дунаву. Он ради све могуће, не само да покуша да задржи територију која му не припада у источној Украјини, већ смањује могућност Украјине да извози жито у многе земље широм света, укључујући Глобални југ.

У интервјуу он је додао да је администрација САД тренутно фокусирана на то да обезбеде да украјинске оружане снаге буду успешне у контраофанзиви и приморају Путина да седне за преговарачки сто.

"Али, још једном, ми нисмо још стигли до те тачке. Један од циљева је да се већем делу међународне заједнице представи мировна формула председника Зеленског и да се за њу добије подршка. Кључна компонента тога је, и то не смемо да заборавимо, територијални интегритет и суверенитет, јер је формула председника Зеленског заснована на тој идеји, на том основном принципу УН повеље. То је нешто са чиме свака земља, осим Русије, може да се сагласи", рекао је Кирби.

Међу 10 тачака плана Зеленског су, поред позива на пуно поштовање украјинског територијалног интегритета и повлачења свих руских трупа, и заштита прехрамбених и енергетских залиха, нуклеарна безбедност и ослобађање свих затвореника.

"То су потпуно различите околности и људи не би требало да виде састанак у Џеди као форму кроз коју ће се доћи до неких решења. То је о настављању разговора о томе како би та мировна формула могла да изгледа. Нема преговора, и рекао бих још две ствари. Прво, наравно свака земља мора да одлучи за себе. Колико ће да се повезује са мировном формулом председника Зеленског и наравно самостално да одлучи коју улогу жели да има у мировним преговорима, када и ако их буде. Оно што смо ми рекли јесте да се о Украјини не може разговарати без Украјине", навео је саветник за националну безбедност Беле куће.

На састанку саветника за националну безбедност очекују се представници из око 40 земаља, преноси агенција Ројтерс.

image