Свет

Вашингтон у ребусу: Шта радити с америчким војницима у Нигеру након пуча

За разлику од Француске, САД још нису добиле званични захтев за повлачење својих трупа из земље и тренутно нема назнака да ће се то десити, напомињу званичници
Вашингтон у ребусу: Шта радити с америчким војницима у Нигеру након пучаwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Пуч у Нигеру навео је Вашингтон да размотри повлачење 1.100 америчких војника који се тренутно налазе у афричкој земљи, поручили су званичници САД.

Амерички војници управљали су двема војним базама у Нигеру током претходне деценије. Званичници истичу да је база која служи за спровођење дроновских мисија против, како преноси Ројтерс, огранака Исламске државе и огранака Ал Каиде у Сахелу посебно важна, а њена изградња коштала је Вашингтон више од 100 милиона долара, напомиње британска агенција.

За разлику од Француске, САД нису добиле званични захтев за повлачење својих трупа из земље и тренутно нема назнака да ће се то десити, напомињу званичници.

Такође, администрација председника САД Џозефа Бајдена није званично препознала долазак хунте генерала Абдурамана Тијаниа на власт као пуч, што би ограничило видове војне помоћи које Вашингтон може пружити Нијамеју.

Међутим, САД су прошле недеље прекинуле одређене програме војне помоћи за Нигер, поручивши да то подразумева и финансије за програме међународног војног школовања и обуке.

Најаве лидера Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) да ће војно интервенисати ако хунта не врати свргнутог председника Мохамеда Базума на власт додатно отежавају одлуку САД, напомињу саговорници за Ројтерс, али оцењују да је вероватноћа војне интервенције мала.

Подсетимо, рок који је ЕКОВАС дао хунти за враћање Базума на власт истекао је у недељу.

"Интервенција би изазвала свеафрички рат"

Политички саветник свргнутог председника Антинекар ел Хасан изјавио је за РИА Новости да би војна интервенција могла покренути шири рат на афричком континенту.

"Не сматрам да ће ЕКОВАС направити грешку и војно интервенисати у Нигеру, јер ако се то деси, то значи да ће цела Африка бити у рату", рекао је ел Хасан.

Суседи Нигера Буркина Фасо, Мали и Гвинеја, којима такође управљају војне администрације, упозоравају да ће сваки напад на Нигер сматрати објавом рата.

image