Свет

Словачки политичар: Наоружавање Украјине само продужава сукоб

Нова влада која ће бити формирана после избора треба да стави јасно до знања да продужење сукоба и наставак наоружавања није у интересу ни ЕУ ни Словачке, изјавио је бивши премијер
Словачки политичар: Наоружавање Украјине само продужава сукобwww.globallookpress.com © Jens Büttner/ZB

Даље наоружавање Украјине само продужава сукоб, а не доприноси његовом решавању, изјавио је шеф опозиционе странке "Смер", бивши словачки премијер Роберт Фицо, преносе "РИА Новости".

"Сви знамо да можемо да пошаљемо оружје из целог света у Украјину, али овај сукоб нема војно решење. Наставак и подршка овог рата даје поверење само у губитак живота на обе стране", рекао је Фицо у обраћању на друштвеним мрежама.

Он је напоменуо да би нова влада Словачке, која ће бити формирана након избора, требало радикално да преиспита приступ руско-украјинском сукобу, који је у суштини сукоб између Русије и САД, који је покренут да би се ослабила руска страна. Нова влада која ће бити формирана после избора треба да јасно стави до знања да продужење рата у Украјини и наставак наоружавања није у интересу ни ЕУ ни Словачке", рекао је Фицо.

Он је напоменуо да украјинска контраофанзива није била тако успешна колико је војска очекивала, упркос огромној помоћи која је пружена Украјини у виду савременог наоружања и војне обуке. "Надам се да ће се, гледајући бесмислене погибије у Украјини, лидери Европске уније уразумити и вратити ЕУ из ове војне авантуре на пут мира", истакао је Фицо.

Говорећи о приоритетима странке Смер у случају победе на изборима и учешћа у формирању владе, Фицо је рекао да ће интереси Словачке бити на првом месту. Влада ће бити спремна да пружи хуманитарну помоћ Украјини у оквиру својих могућности, али постоје наши, словачки приоритети, који треба да имају предност над Украјином", навео је Фицо.

Он је напоменуо да партија "Смер" не подржава чланство Украјине у НАТО-у, јер је то у супротности са државним интересима и може да увуче земље ЕУ, укључујући Словачку, у сукоб са Русијом. "'Смер' ће, у случају учешћа у влади, одмах прекинути војне испоруке", рекао је Фицо.

Он је такође обећао да неће подржати предлоге санкција без пажљивог испитивања њихових импликација на Европску унију и Словачку.

"Нећемо подржати бесмислене санкције које штете првенствено нама самима, а не ономе коме су намењени. Економски показатељи Русије указују да политика санкција није донела жељени ефекат, али смо осетили негативан утицај ових санкција", рекао је Фицо.

Парламентарни избори у Словачкој заказани су за 30. септембар. Планирано је да се након њиховог спровођења формира нова влада. Он би требало да замени кабинет министара на челу са бившим замеником председника Народне банке Људовитом Одором, који је формирала председница земље Зузана Чапутова у мају 2023. из редова званичника који не планирају да учествују на изборима.

image