Свет

Асад позвао избеглице да се врате у Сирију

Америчке санкције и тероризам највеће су препреке стабилизацији земље, оценио је сиријски лидер
Асад позвао избеглице да се врате у Сирију© Tanjug/Syrian Presidency Telegram page via AP

Председник Сирије Башар Асад изјавио је да су све избеглице које су отишле из земље због вишегодишњег грађанског рата који је разорио ту државу – добродошле, те за њихов досадашњи слаб одзив окривио економску ситуацију у земљи, односно недостатак неопходних међународних инвестиција.

"Последњих неколико година у земљу се вратило нешто мање од пола милиона људи и нико од њих није повређен. Масовнији повратак спречава економска ситуација. Како људи могу да се врате ако неће имати струју, школу за децу или место где би се лечили. То су основне животне ствари", рекао је он у интервјуу за "Скај њуз Арабију".

Додао је и да су помиловали све који су се вратили у земљу осим људи који су починили тешка кривична дела.

Асад је истакао и да америчке санкције (Цезаров акт) уведене овој земљи представљају препреку враћању становништва, али не и ону највећу.

"Највећа препрека су терористи који руше инфраструктуру. Највећа препрека је слика рата у Сирији која спречава сваког инвеститора да се бави сиријским тржиштем", прецизирао је сиријски лидер.

Такође, сиријска валута је у паду, док држава пати од недостатка струје, лекова и свакодневних потрепштина.

Рат у Сирији почео је 2011, а Уједињене нације су процениле да је у првој деценији сукоба убијено преко 300.000 цивила.

Више од половине популације, која је пре рата износила 22 милиона, напустило је своје домове због грађанског сукоба који је уједно био главни фактор европске мигрантске кризе.

Председник Асад је рекао и да никад није размишљао да напусти земљу.

"Није било захтева да одем. Важно је да председник оде, то јест напусти функцију због унутрашњих разлога, то је онда нормално, али када је због спољног фактора, то се зове бекство. А мени бекство никада није било у плану", закључио је Асад.

image
VV inauguration
banner