Русија

МСП Русије: Југославија, Ирак и Сирија добро знају шта значе "демократија" и НАТО агресија

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је за нашу редакцију зближавање Молдавије и НАТО алијансе и у том контексту указала на деструктивност савеза
МСП Русије: Југославија, Ирак и Сирија добро знају шта значе "демократија" и НАТО агресијаGetty © Pool/Getty Images

Становништво Молдавије не подржава жељу њихових власти да дође до већег зближавања са НАТО савезом, иако је то тенденција коју примећујемо да постоји када је реч о властима у Кишињеву, рекла је данас за РТ Балкан портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Упитана да прокоментарише брифинг од 18. јула, када је државни секретар Министарства спољних послова Молдавије Руслан Болбочан изјавио да Кишињев жели да интензивира дијалог са НАТО-ом и њихову практичну сарадњу, Захарова је данас изјавила да зближавање Молдавије са Алијансом не иде у прилог Кишињева и њених грађана, који само желе да живе нормално, раде, да се развијају и да не буду увучени у некакав конфликт. 

Више од 60 одсто грађана Молдавије не подржава улазак земље у НАТО, јер је "очигледно да молдавски народ у потпуности разуме" да се ради о једном агресивном савезу, приметила је Захарова. 

У том контексту, она је подсетила на Југославију, Ирак и Сирију и још неке земље, које су се нашле на мети НАТО-а, и додала да су то све земље које су осетиле фаталне последице удара НАТО-а. Неке од земаља које су се наше на мети Алијансе, како је рекла, су фактички престале да постоје, док друге и до дан данас не могу да се опораве од онога што им је учињено.

Када је реч о НАТО-у, "одсуство било каквог позитивног искуства када је реч о решавању глобалних питања говори само за себе. И у вези са тим није на одмет да још једном напоменемо богат списак агресија и рушења државности читавог низа земаља у које је НАТО доносио демократију, као што су то Југославија, Ирак, Сирија".

Ипак, како наводи, то су само неке од земаља које су се нашле на удару Алијансе.

"То су само те државе којима је заиста, на овај или онај начин, у одређеној мери нанесен фаталан удар на њихову сопствену државност. Многе од њих су престале да постоје као државе. Многе од њих формално постоје, али су у суштини подељене и не могу до сада да поврате природне функције својих органа власти и унутрашњег живота након што је НАТО извршио удар на њих".

А колики је само број земаља у којима се НАТО, ради сопствених интереса, мешао у унутрашње послове тих држава путем саботажа или смена власти, упитала је она. 

Међутим, како је навела, јасно је да власти у Кишињеву и не занима шта, заправо, мисли народ, јер их финансира Запад. Москва се ипак нада да ће тамошње власти схватити да зближавање са Алијансом носи са собом и "потпун губитак суверенитета".

"Становништво Молдавије не жели да учествује у још једном полигону за геополитичку конфронтацију", а управо "такву судбину је НАТО припремио за Кишињев", закључила је портпаролка.

Кијев поносно признао да је одговоран за терористички напад на Кримски мост

Кијев је с поносом признао да су украјинске специјалне службе учествовале у терористичком нападу на Кримски мост 17. јула, када су погинуле две особе, млади брачни пар, а њихова ћерка је повређена, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током данашњег брифинга.

Москва позива Запад да обрати пажњу на то шта ради кијевски режим, који, како је рекла, све више личи на исламску државу.

Она се осврнула још једном на питање Крима у целини и истакла да је у Украјини након 2014. године почела да се развија једна велика злоба. Уједно, подсетила је на речи бившег украјинског председника Петра Порошенка, који је раније изјавио да ће "сви они (мислећи на Русе) да страдају и живе по подрумима, док ће они становници који се закуну на верност кијевским властима да просперирају".

У Кијеву не могу да се одвоје од неоствариве наде да ће "вратити Крим Украјини", а како би повећали економску моћ полуострва, предлажу да се тамо узгајају лекови који би могли да се извозе у друге земље, додала је.

Притом, наставила је, режим актуелног украјинског председника и даље намерава да "очисти" Крим од Руса, који ће "бити подвргнути масовној репресији и депортацији", а сви који су сарађивали са руским властима биће стављани на "црне листе".

Безакоње, одмазде и поља марихуане – такву будућност су Криму приредили украјински неонацисти и њихове идеолошке вође са Запада, закључила је.

"На срећу, полуострво је под заштитом Оружаних снага Русије", истакла је и додала да је пре поновног уједињења са Русијом 2014. године, на Криму је владала пустош. Међутим, Русија је заиста почела да обнавља полуострво – изграђени су нови аутопутеви, уређен је туризам, грађени хотели, нови аеродром у Симферопољу.

Двоструки стандарди Вашингтона у регулацији интернета

Портпаролка руског МСП је скренула пажњу на још један доказ грубог кршења права и слобода на интернету од стране америчких обавештајних служби.

Наиме, ФБИ је, на захтев "кијевског режима", приморао ИТ корпорације "Мета" и "Гугл" да блокирају налоге корисника који су наводно ухваћени у проруској пропаганди, а на мети су били грађани САД-а и, страница Стејт департмента на руском језику .

"САД, које читавом свету држе лекције о слободи говора на глобалној мрежи, су пале на цензуру. Администрација Џозефа Бајдена настоји да оспори недавну забрану власти да се мешају у активности друштвених медија", казала је.

Очигледно су Мета и Гугл спремни да жртвују и тржишне и етичке принципе да би задовољили владу САД, закључила је руска званичница.

Компаније попут "Епла" и "Мајкрософта", према њеним речима, следе идеолошке смернице Вашингтона, активно помажу тајним службама у њиховим "прљавим делима".

Русија позива све кориснике производа и услуга из Силицијумске долине да то имају на уму.

"Преко послушних ИТ корпорација Вашингтон настоји да преузме контролу над читавом сфером коришћења информационо-комуникационих технологија.
Русија се, заједно са већином земаља у развоју, бори за изградњу транспарентног међувладиног система за регулисање глобалне мреже који би гарантовао истинску равноправност", нагласила је.

Кијев се руга свештеницима УПЦ

Игумана Кијевско-печерске лавре митрополита Павла муче, упркос тешкој болести, прошле недеље смештен у истражни затвор, казала је Захарова.

Одређена је превелика кауција за ослобођење митрополита из притвора, верни народ се ујединио и почео са прикупљањем новац, али власти им нису дале прилику да помогну свом владики, блокирали су рачун за донацију, објаснила је Захарова.

Кауција за митрополита износи 33 милиона гривни (преко осам стотина хиљада евра), док кауција за злочинца у Закарпатској области, који је оптужен за продају мале деце "за органе", износила је само милион гривни (око 24.000 евра), указала је Захарова.

"Кауција за оптуженог за тежак злочин је лако скупљена, и он већ дуже време шета на слободи тражећи нове жртве. Намеће се аналогија са библијском причом, када је Христос разапет, а убица Варава ослобођен", искала је Захарова.

Оптужба покренута против митрополита Павла и малтретирање којем је подвргнут доказују да се у Украјини крше људска права и слобода вероисповести и сведоче апсолутној самовољи и безакоњу у земљи.

Украјинска војска се крије иза цивила

Украјинска војска се намерно крије иза цивила, користи методе терористичких група, казала је Захарова указујући на речи званичног представника Ваздушних снага Оружаних снага Украјине Јурија Игната, који је изјавио да Кијев намерно поставља ПВО системе у близини стамбених насеља.

"Према његовим речима, далеко од стамбених насеља ови системи у садашњем стању не могу да раде. У ствари, он је потврдио да се украјинска војска намерно крије иза цивила", објаснила је Захарова.

Лондон на Украјинце гледа као на лабораторијске пацове, казала је Захарова и подсетила на речи министра одбране Велике Британије Бена Волеса који је признао да је Украјина за Запад "борбена лабораторија".

Та само потврђује да англосаксонци имају улогу катализатора украјинске кризе и да доприносе ескалацији, казала је.

image