Свет

Еквадор ухапсио шест Колумбијаца због убиства председничког кандидата

Шесторица мушкараца ухапшени су док су се скривали у једној кући у престоници Киту, а приликом хапшења, заплењено је и оружје, више комада пушака и граната
Еквадор ухапсио шест Колумбијаца због убиства председничког кандидата© Tanjug/API via AP

Шест Колумбијаца ухапшено је у Еквадору и они се доводе у везу са убиством кандидата за председничке изборе у овој земљи, Фернанда Виљависенција у престоници Киту, пренела је агенција Асошијејтед прес (АП).

Према извештају о хапшењу у који је АП имао увид, шесторица мушкараца ухапшени су док су се скривали у једној кући у Киту. Приликом хапшења, заплењено је оружје, пет пушака и три гранате, као и једно возило и мотор, наводи се у извештају. 

Фернандо Виљависенцио убијен је приликом одласка са једног предизборног скупа, усред бела дана и мање од две недеље пре одржавања ванредних председничких избора, а његово убиство показује величину изазова са којима ће се суочити будући први човек Еквадора у покушајима да обузда банде и картеле чије су активности однеле хиљаде живота, наводи АП.

Министар унутрашњих послова Хуан Запата описао је насилни чин као "политички злочин терористичке природе" почињен у циљу да се саботирају избори 20. августа. 

У полицијском извештају не наводи се да ли су ухапшени Колумбијци били чланови организоване криминалне групе. Али Запата, који је потврдио хапшење неколико странаца не наводећи њихову националност, изјавио је да су осумњичени повезани са организованим криминалом.  

Виљависенцио је говорио о томе да су му претили огранци мексичког картела "Синалоа", једне од многих међународних организованих криминалних група које сада делују у Еквадору. Рекао је да његова кампања представља претњу таквим групама.

"Народ Еквадора плаче, Еквадор је смртно рањен", поручио је Патрисио Зукиланда, саветник за кампању Виљависенција.

Са око 640 километара пацифичке обале, бродским лукама и неким кључним извозним производима, међународни кријумчари претворили су Еквадор од малог играча у нелегалним пословима са дрогом у велико регионално чвориште за шверц кокаина.

Борба за превласт и територију након пандемије ковида 19 довела је до тога да се нарко-картели међусобно боре и ангажују локалне банде, па чак и регрутују децу, излажући грађане Еквадора невиђеном насиљу.

Савезна полиција забележила је у првих шест месеци ове године 3.568 насилних смрти, много више од 2.042 колико их је забележено у истом периоду прошле године. Та 2022. година, иначе, завршила се са 4.600 насилних смрти - највише у историји земље и дупло више него 2021. године.

Прошлог месеца убијен је градоначелник лучког града Манте и тада је председник Гиљермо Ласо прогласио ванредно стање у две провинције, док је сада ванредно стање на 60 дана проглашено у целој земљи.

Зукиланда је изјавио да је Виљависенцио примио најмање три претње смрћу пре убиства и пријавио их властима, што је довело до једног притвора. 

Фернандо Виљависенцио био је један од осам председничких кандидата испред Покрета "Изградимо Еквадор". У завршном говору на скупу одржаном непосредно пре него што је убијен, он је обећао окупљеним присталицама да ће се борити против корупције, укључујући и ону међу полицијским снагама, као и да ће затворити више криминалаца.

image