Свет

Председник Еквадора декретом распустио Народну скупштину

Да би Гиљермо Ласо био уклоњен са функције, потребно је да за то гласа 92 посланика од укупно 137, а за наставак процеса гласало је 88 посланика
Председник Еквадора декретом распустио Народну скупштину© Tanjug/AP Photo/Cecilia Puebla

Председник Еквадора, Гиљермо Ласо, распустио је данас на основу декрета Народну скупштину, што је корак ка парламентарним и председничким изборима, дан након што је изнео своју одбрану у процесу опозива који је покренут против њега у парламенту.

Ласо је рекао да је распуштање скупштине демократска одлука, не само због тога што је у складу са Уставом, већ зато што ће омогућити Еквадорцима да одлучују о својој будућности на изборима.

Ласо је у видео-снимку истакао да ће влада издавати законе декретима "без препрека".

Он је донео и декрет о пореској реформи за коју је рекао да ће смањити порезе.

Ласо негира оптужбе које су изнете за његов опозив, наводећи да је његова администрација изменила коруптивни уговор који је потписан годинама пре него што је он преузео дужност.

Већина посланика подржала је резолуцију у којој се наводи да је Ласо дозволио да се коруптивни уговор настави, иако конгресни надзорни комитет није дао препоруку да Ласо буде опозван, пренео је Ројтерс.

Да би Ласо био уклоњен са функције, потребно је да за то гласа 92 посланика од укупно 137, а за наставак процеса гласало је 88 посланика.

Устав Еквадора предвиђа да председник може да распише изборе и за своју функцију и за парламент под одређеним околностима, укључујући случај у којем акције скупштине блокирају функционисање владе.

Ласо ће сада остати на функцији до шест месеци, владајући на основу декрета.

Изборни суд Еквадора мора да одлучи о датуму нових избора у року од седам дана од распуштања скупштине.

Поједини посланици су рекли да би било какво распуштање скупштине било противуставно и да ће одбити да се повинују.

Председник и посланици који буду изабрани на ванредним изборима обављаће функције до одржавања редовних избора 2025. године.

Посланици из странке бившег председника Рафаела Кореа - који је осуђен за корупцију, предводили су захтев за разрешење Ласа и обећали својих 47 гласова за за његов опозив.

image