Свет

Лукашенко: Имам луду идеју, да изградимо још једну нуклеарну електрану

Белорусија не би требало да изгуби односе са ЕУ, Минск је спреман за разговоре, али водећи рачуна о сопственим интересима, поручио је белоруски лидер
Лукашенко: Имам луду идеју, да изградимо још једну нуклеарну електрануwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је има "луду идеју" о изградњи друге нуклеарне електране на истоку земље, преносе "РИА Новости".

"Прећи ћемо на електричну енергију, у земљи ћемо више користити струју, јер није џабе изграђена нуклеарна електрана. Имам тако луду идеју - да изградимо другу нуклеарну електрану на истоку", поручио је белоруски лидер.

Тренутно у Белорусији постоји једна нуклеарна електрана - Белоруска нуклеарна електрана, изграђена близу северозападне границе земље.

Белорусија не би требало да изгуби односе са ЕУ

Лукашенко је додао да је пожељно одржавати односе са земљама Европске уније.

"Сада живимо пре свега на рачун Истока - Русије и Кине. Али не смемо заборавити на високо-технолошки Запад. ЕУ нам је близу, они су наши суседи и не можемо да изгубимо односе са њима. Ми спремни за разговоре, али водећи рачуна о сопственим интересима", казао је Лукашенко.

Наиме, белоруски лидер је данас посетио национални аеродром Минск и одржао састанак о перспективама развоја белоруске авијације под санкцијама Запада.

Односи између Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали од председничких избора 2020. године. 

Западне земље су постепено уводиле санкције против белоруских званичника, предузећа и индустрије. Нова етапа у проширењу санкција Белорусији наступила је због подршке Минска Специјалној војној операцији.

Могуће учешће Белорусије на Играма БРИКС-а

Лукашенко је додао да би Белорусија желела да учествује на играма БРИКС-а.

"Постоји иницијатива за одржавање Игара земаља БРИКС-а, о чему сам разговарао са руским председником Владимиром Путином. Ако до таквих Игара дође, онда ће се Белорусија придружити овом спортском форуму", навео је Лукашенко.

Он је позитивно оценио Игре земаља Заједнице Независних Држава (ЗНД) које се одржавају у августу у белоруским градовима, на којима учествују спортисти из више од 20 земаља.

"Главна ствар је будућност, а чињеница да смо освојили оволики број медаља је добра. Нема проблема за спортисте. Идите, тренирајте и побеђујте. Не видим проблеме са припремама спортиста. Пре или ћемо касније бити принуђени да се вратимо на међународно првенство", поручио је председник Белорусије.

Друге Игре земаља ЗНД се одржавају у 10 градова Белорусије од 4. до 14. августа. Такмичења су отвореног формата и на њима учествује око 2.200 спортиста из 22 земље. Такмичења се одржавају у 20 спортова.

image