Свет

Лукашенко: Зеленски коначно схватио да неће победити, боље да преговара

Били смо спремни да са Путином бранимо Москву, подршка руском председнику још је јака, каже председник Белорусије
Лукашенко: Зеленски коначно схватио да неће победити, боље да преговараwww.globallookpress.com © AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Украјински председник Владимир Зеленски коначно је схватио да неће победити, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко и због тога, како је казао, Зеленски сада предузима одређене напоре, како би изашао из те ситуације.

Зеленски је схватио да се "контраофанзива неће завршити ничим осим погибије хиљада и хиљада људи", те је сада почео да полако исказује своје незадовољство у разговору са онима који су иницијално гурали Украјину у сукоб. Пре свега, Зеленски говори о финансијама и испоруци оружја. 

Лукашенко је данас такође поручио да и он сматра да ће Кијев највероватније покушати да оствари неке конкретније успехе на фронту до НАТО самита 11. и 12. јула, узимајући у обзир колико јако Кијев жели да уђе у Алијансу. 

Ипак, лидер Белорусије је истакао да сматра да још увек постоји простор за преговоре, иако, како каже, после офанзиве Москва можда и неће хтети да разговара, тако да он предлаже Зеленском да "седне за преговарачки сто без претходних услова" док може и да искористи тренутак.

Били смо спремни да пошаљемо специјалце у Москву

Положај председника Русије је и даље јак, недавни догађаји - покушај оружане побуне - нису успели да ослабе његов утицај у Русији, рекао је Лукашенко. 

"Ни не надајте се на то. Није било колебања. Није дошло до слабљења. Путин се бавио својим послом", прокоментарисао је он. 

У исто време, лидер је данас открио да је Минск био спреман да пошаље специјалце до Москве како би заједно са Путином штитио руску престоницу, да је за тим било потребе. Све је било припремљено за полазак, "договорили смо се" са Русима, јер смо схватили да уколико дође до хаоса у Русији, појавила би се претња и за нас, рекао је он. 

Нуклеарно оружје пребачено у Белорусију

Председник Белорусије осврнуо се и на нуклеарно оружје које треба да стигне из Русије и поручио да је одређени број нуклеарних бојевих глава већ пристигао у Белорусију. 

Ипак, Минск, како уверава, не планира никога да нападне тим оружјем. Напад се планира само уколико неко изврши агресију против Белорусије. 

Председник још тврди да сматра да Специјална војна операција неће бити разлог за отпочињање нуклеарног рата. Али, уколико дође до НАТО агресије против Белорусије или Русије, уколико неко "продре на нашу територију", до њега би могло доћи - "руке ће бити одвезане".

image