Свет

Земље ЕКОВАС-а у наредним данима разматрају војну интервенцију у Нигеру

Претходно су чланице тог регионалног блока наредиле стављање својих војних снага у приправност
Земље ЕКОВАС-а у наредним данима разматрају војну интервенцију у Нигеруwww.globallookpress.com © Sodiq/XinHua

Начелници генералштаба чланица Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) састајаће се током наредних дана како би припремали планове за могућу војну интервенцију у Нигеру.

Претходно су чланице тог регионалног блока наредиле стављање својих војних снага у приправност, пренео је Ројтерс.

Војна хунта која је преузела власт у Нигеру такође је поручила да се војска те земље стави у приправност, а постоји могућност мобилизације додатних снага, јавио је ТАСС.

Земље ЕКОВАС-а наредиле су активирање резервних снага јуче, две недеље након што је хунта предвођена генералом Абдураманом Тијанијем свргнула председника Нигера Мохамеда Базума.

Ројтерс наводи да би снагама ЕКОВАС-а било потребно више недеља да формирају планове и распореде јединице, што би оставило довољно времена за преговоре.

Обала Слоноваче једина је земља која је за сада прецизирала колико ће војника послати, након што је председник те земље Аласан Уатара обећао батаљон од 850 војника.

Портпарол бенинске војске рекао је да ће та земља послати трупе, али није рекао колико.

Министар одбране Гамбије Серинг Моду Њие и министар информисања Либерије Леџерхуд Рени још нису донели одлуку о слању трупа.

С друге стране владе Малија и Буркине Фасо, обе чланице ЕКОВАС-а, рекле су да ће сваку војну интервенцију у Нигеру сматрати објавом рата.

image