Свет

ЕУ најавила санкције Нигеру

ЕУ поновила да одлучно осуђује пуч у Нигеру, који, како се истиче, може имати само негативне последице на добробит и безбедност становништва Нигера, као и на регионалну стабилност
ЕУ најавила санкције Нигеруwww.globallookpress.com © IMAGO

Европска унија је спремна да уведе санкције Нигеру као подршку напорима Економске заједнице западноафричких земаља (ЕКОВАС) да обнови демократију у тој земљи, наводи се у саопштењу објављеном на сајту ЕУ.

ЕУ понавља одлучну осуду пуча у Нигеру, који, како се истиче, може имати само негативне последице на добробит и безбедност становништва Нигера, као и на регионалну стабилност.

"ЕУ у потпуности подржава напоре ЕКОВАС-a и спремна је да их подржи, укључујући успостављање новог режима појединачних санкција", истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.

Европска унија поново је позвала на "повратак уставном поретку" и изразила подршку Мохамеду Базуму, поздрављајући одлуке које су донели шефови држава ЕКОВАС-a током другог ванредног самита посвећеног ситуацији у Нигеру, 10. августа.

То, како се наводи, посебно се односи на намеру да се настави тражење дипломатског решења за актуелну кризу, уз констатацију мобилизације резервних снага.

"ЕУ још једном осуђује незаконито притварање председника Базума и његове породице и жели да изрази своју дубоку забринутост због континуираног и забрињавајућег погоршања услова њиховог притвора", наводи се у саопштењу и позива на њихово хитно и безусловно ослобађање.

ЕУ ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и да стоји уз народ Нигера, посебно у његовој посвећености људским правима, закључује се у саопштењу ЕУ.

image